Pénteken indul a csíkszeredai komposzt-expressz

A komposztálás fontosságára kívánja felhívni a csíkszeredai lakosság figyelmét az az új kezdeményezés, amely a városi háztartásokban keletkezett komposztálható háztartási hulladékok összegyűjtését tűzte ki céljául. A kezdeményezés elindítói amellett, hogy csökkenteni szeretnék a kidobott hasznosítható hulladék mennyiségét, szeretnék felhívni a figyelmet a tudatosabb életmódra, a környezetünkre való odafigyelésre.

Zsögödfürdői otthonában látogattuk meg azt a fiatal párt, akik a Facebookon meghirdetett hulladékgyűjtési akció mögött állnak. Kérésükre nem írjuk le a nevüket, mint mondják, nem szeretnék, hogy elvonja a figyelmet az akció lényegi mondanivalójáról. Annyit elárultak magukról, hogy Sepsiszentgyörgyről költöztek ide, a negyedik emeleti tömbház kényelmét adták fel a természet közelségéért és a kertészkedés öröméért. A kert művelése magával hozta a komposztálás folyamatát is, amit kitanultak és rendkívül hasznos dolognak tartanak.

„Aki a kertészkedésnek nekifog, előbb-utóbb a komposztáláshoz is eljut” – mesélték. Szeretnék felhívni minél több ember figyelmét arra, hogy a háztartási hulladékokba rengeteg még hasznosítható élelmiszer is belekerül, ami egy kis odafigyeléssel külön szedve jó szolgálatot tehet.

Valahol el kell kezdeni

A most meghirdetett akció keretében minden pénteken tesznek egy kört a városban és az előre kijelölt gyűjtőpontokon, meghatározott menetrend szerint összeszedik az odavitt háztartási zöldhulladékot. A gyűjtőpontoknál mintegy öt percet fog eltölteni az expressz, az előre meghatározott és kipróbált ütemezés szerint lehet átadni az összegyűjtött hulladékot.

Az ötletet egy Facebook-csoportban elindult beszélgetés adta, ahol többen jelezték, hogy szívesen külön gyűjtenék a komposztálható hulladékot, ha lenne, aki elszállítja. A beszélgetéseket tervezés, majd tettek követték, így született meg a komposzt-expressz ötlete. Az akciót tudatosan nem hirdették, hogy azokat az embereket érjék el első körben, akik valóban elkötelezettek a háztartási hulladék mennyiségének a csökkentése iránt és rajtuk keresztül lehet elérni több embert, több családot a későbbiekben.

Fontos, hogy az akció keretében nem udvarokon keletkezett zöldhulladékot várnak, tehát nem levágott füvet, vagy ágnyesedéket, kertekből származó dolgokat, hanem kifejezetten a városi lakosság konyhai hulladékait célozzák meg. Természetesen az ötletgazdák is tisztában vannak azzal, hogy akciójuk egy megyeszékhelyen inkább jelképesnek tekinthető, de amint mondták, „valahol el kell kezdeni”.

Az akció keretében elsősorban konyhai zöld, lebomló hulladékot lehet leadni: zöldség-, gyümölcsmaradékot, kávézaccot, tasakos teákat, teafüvet, tehát olyasmiket, amik egy átlagos háztartásban termelődnek. Az összegyűjtött hulladék a kezdeményezők kertjében kialakított komposztáló helyekre kerülnek és később a kert művelésében lesznek felhasználva.

Hogyan komposztáljunk?

„Az ideális az, ha minél apróbb darabokba kerül a komposztra a hulladék. A legfontosabb, hogy a komposztunk a földdel kapcsolatban legyen, nem kell alá betont önteni, vagy deszkát tenni. Félreeső, árnyékos helyen érdemes felállítani, ne süsse túl sokat a nap, kapjon nedvességet, de ne álljon vízben. Van egy komoly alapszabály, amit érdemes betartani: ez a nitrogén-szén arányra vonatkozik. Van a komposztnak egy zöld része, ez képezi a nitrogént. Ide tartozik a fű, nyesedékek, zöldségmaradékok. A barna részt a szén adja, lehet ez szalma, gallyak, fűrészpor, forgács. Egy rész zöld részhez legalább három rész barna szükséges. Érdemes ezt az arányt tartani és kezdésnek 2-3 talicska istállótrágyát belekeverni katalizátornak” – részletezték a komposztálás alapvető lépéseit. Nem feltétlenül jó, ha a komposztba kerül hús, sajt, tejtermék, bár elméletileg ezek is használhatóak, mégsem ajánlatos. Ezeknek az anyagoknak a lebomlásához kicsit több idő kell és betegséget hordozó organizmusok is lehetnek benne.

A székelyföldi zöldhulladék kezelés, komposztálás helyzetéről is szót ejtettünk. Abban egyetértettek beszélgetőtársaink, hogy van még hová fejlődni. A székelyföldi ember természetesen ugyanúgy képes elsajátítani a zöldhulladék kezeléssel kapcsolatos tudnivalókat, mint a bárhol máshol élő emberek a világon, csak „merni kell nekifogni, nem szabad abbahagyni, kell tanulmányozni az előttünk álló jó példákat” – biztatnak mindenkit.

Az akció szervezői szeretnék, ha elindulna egy folyamat, ha az emberek elgondolkoznának, hogy vajon miről is szól egy ilyen tevékenység, ugyanakkor szeretnének egyfajta alternatívát is felajánlani, amit megismerve mindenki eldöntheti, szeretne-e csatlakozni egy ilyen kezdeményezéshez vagy sem. A Komposzt-Expressz szeptember 13-án, pénteken Csíkszereda öt pontján várja a zöld hulladékokat a megadott időbeosztás szerint

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?