Egy kutatás szerint jó, ha a gyerekünk örökmozgó

A gyerekünk nem bír két percig sem nyugodtan ülni? Bizonyára bosszantó lehet, de gondoljunk ilyenkor arra a nemrég megjelent kutatásra, amely szerint ez segíthet megelőzni az elhízást. A Neuroscience News által ismertetett tanulmány szerint az örökmozgó gyerekek évente akár 3 kilogrammtól is megszabadulhatnak. 

A skóciai Strathclyde Egyetem negyven, 4-5 év körüli gyerekkel végzett kísérletet, amely során a gyerekek egy helyiségben tevékenykedtek: játszhattak, rajzolhattak, tévézhettek. Ez idő alatt a kutatók megfigyelték a gyerekek által felhasznált energiamennyiséget, illetve rögzítették, milyen testhelyzetben vannak a gyerekek és milyen gyakran változtatnak. A változásoknak észlelhető hatása volt a gyerekek aktív energiafelhasználására, amelyekből a kutatók következtetést vontak le.

A PLOS One szaklapban közzétett tanulmány szerint a gyakran testhelyzetet változtató (tehát örökmozgó) gyerekek, ennek köszönhetően könnyebben elkerülhetik az elhízást, évente akár 3 kilogramm testtömegtől is megszabadulhatnak. A mérések alapján egyébként a gyerekek a legkevesebb energiát tévézés, a legtöbbet pedig a játékokkal játszás közben használták fel. 

A szakértők szerint tehát jó, ha a gyerekünk izgága.

Kapcsolódók

Kimaradt?