Késői gyermekvállalás, bábai hivatás – a biztonságos szülésről tartottak konferenciát Csíkszeredában

Biztonságos szülés és születés címmel tartottak konferenciát Csíkszeredában augusztus 29. és 31. között. A Dr. Kraft Hunor, csíkszeredai nőgyógyász által szervezett rendezvényen egyaránt részt vettek magyarországi és romániai szakértők. A háromnapos konferencia témái között szerepelt a bábai hivatás, a gátvédelem, a vízben szülés, illetve a késői gyermekvállalás. 

A rendezvény pénteki előadásain megtudtuk, hogy a nők gyakran a rendszer, a kórházak, a szakemberek hozzáállása és viszonyulása miatt félnek a szüléstől. Elhangzott: valóban fontos az, hogy az orvosok, a szülésznők és a bábák összhangban, csapatként dolgozzanak együtt, hogy kommunikáljanak egymással és a kismamával egyaránt. Vania Limban, a Román Szülésznők Egyesületének tiszteletbeli elnöke elmondta, hogy Romániában felszámolták a bábaasszony képzéseket, pedig enélkül nincs szakképesítés.

„Nyilván gondok vannak az egészségügyi rendszerrel is, de a legnagyobb gond az, hogy az emberek nem ismerik fel a bábaasszony szerepét a szülésben” – tette hozzá az egyesület elnöke. Egy szülés esetében a szervezettségen is múlik az édesanya és a gyermek egészsége. Mivel a szülésznők akár 87 százalékban képesek lefedni a szüléssel járó feladatokat, fontos lenne a toborzásuk és továbbképzésük. 

A bába a szülést segítő, a gyermekágyas asszonyt és újszülöttjét ápoló nő, napjainkban kórházi szülésznő. Hasonló feladatokat lát el napjainkban a szülészorvos, a dúla, aki a szülés érzelmi feldolgozásában is segít, illetve a védőnő, aki a kismama és csecsemője egészségét figyeli. „Ez a hivatás még fejlődőben van Romániában és Székelyföldön egyaránt, lépéseket kell tenni az előrelépés érdekében” – magyarázta a szakember, aki ezután a gát szerepéről és edzéséről beszélt.

Nyitottnak kell lenni az új lehetőségekre

A gát lezárja a kismedence kimenetét, támasztékul szolgál, szülés esetén a szülőcsatorna kialakításban van nagy szerepe. „Intim egészséget jelent, Kínában a női energia templomának nevezik, nem is ok nélkül. Nagyban befolyásolja a nők életét, nemcsak fizikálisan, hanem akár párkapcsolatban is” – mondta Vania Limban, aki azt is hozzátette, hogy a gyenge gát szakadáshoz, különböző diszfunkciókhoz vezethet, de van lehetőség az edzésére, karbantartására. Mint megtudtuk nagyban befolyásolja a nemi életet is, ezért akár nem várandós nők számára is ajánlott az edzése.

„Fontos tudni, hogy nemcsak orvosi beavatkozással kezelhető testünknek ez a része, az interneten számos olyan eszközt, lehetőséget, edzést találhatunk, amelyeket otthon is kényelmesen és diszkréten alkalmazhatunk” – mondta a szülésznő, aki ezután német orvosok által elismert és javasolt készülékeket, eszközöket mutatott be a résztvevőknek. Az első és talán legkézenfekvőbb módszer az edzés, például az intim torna vagy a Kegel-mozgás. „Egy másik megoldásként javasolnám a természetes olajok használatát, amely csökkenti a gátszakadás esélyét. Párologtatva, de masszázshoz is használható, mind az édesanyán, mint a kisbabán” – emelte ki a szakember.

A gátat javasolt masszírozni a megfelelő olajokkal, de használható a német eredetű Pelvik készülék is, amely színkóddal ellátott hüvelylabdákat tartalmaz és amelyet a terhesség alatt, de utána is érdemes használni. A bemutatott eszközök között akadt olyan is, amely telefonos applikációval is vezérelhető. Ahogy a szülésznő mondta, ezek hatékonyak, diszkrétek és könnyű őket használni, emellett pedig biztonságosak. Segítenek a tágulás, a pulzálás gyakorlásában, erősítik az „intim izmokat”. Ez a testrész valóban különleges eleme és része a szülésnek, ezért fontos, hogy mind a szakemberek, mind az édesanyák tisztában legyenek mindezzel.

Késői gyermekvállalás napjainkban

Dr. Kovács Tibor, székelyudvarhelyi szülész-nőgyógyász-főorvos a késői gyermekvállalásról beszélt. Azzal kezdte előadását, hogy nem mindegy, hogy első, második vagy többedik gyermeket vállalják idősebb korban. „Fontos erről beszélnünk, hiszen a termékenység csökken, az egy nőre eső gyermekszám kettő napjainkban. Ennek viszont számos előzménye lehet, ilyenek a rossz alkat, a túlsúly, PCOS, rossz egészségi állapot” – mondta a nőgyógyász.

Az egészségügyi hatások mellett, fontos szerepet tölt be a lakosság elöregedése, az egyén motivációi, a gondolkodásmódja. Az egyre fontosabbá váló karrierépítés, a külső behatások mind-mind nyomást gyakorolnak a gyereket vállaló párokra.

Gyakran előfordul az is, hogy a fiatal pár hosszú ideje próbálkozik és még nem sikerült gyereket nemzeniük, de akad olyan pár is, akik tudatosan vállalnak későn gyereket. A késői gyerekvállalásnak negatív hatása is lehet a terhességre, hiszen 32 éves kortól lassan kezd csökkeni a nők fogamzóképessége, csökken a petesejt minősége, a statisztikák szerint 45 éves kor felett egy százalék az élveszülés esélye. A spontán vetélés nyolcszor gyakoribb az idősebben babát vállaló nőknél. Bár nem lehetetlen és nem is tilos a szülés idősebb korban, mégis számos veszéllyel járhat.

„Az idős anyai nők viszont nagyobb figyelmet fordítanak az egészséges életmódra, a fiatalabb nőkhöz képest” – tette hozzá Dr. Kovács Tibor. Az egészségügyi okok mellett természetesen figyelni kell a pszichológiai behatásokra is, akárhány éves is legyen egy édesanya. Fontos, hogy kiegyensúlyozott és nyugodt legyen, akár a terhesség, akár a nevelés ideje alatt, hiszen érzelmei, cselekedetei gyermekére is kihatnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?