Boldog akar lenni? Olvasson!

Miért olvasunk? A lelkes könyvmolyok erre a kérdésre valószínüleg azt válaszolják, hogy kikapcsolódjanak, művelődjenek, fejlesszék a kreativitásukat, szókincsüket és hogy boldogabbak legyenek. Utóbbit nemrég egy kutatás is igazolta, így már hivatalossá vált: az olvasás boldoggá tesz – derül ki a Mental Floss cikkéből. 

Kétezer amerikait kérdeztek olvasási szokásaikról a Scribd felkérésére végzett kutatásban. A szakértők többek között arra voltak kíváncsiak, hogy az emberek okosabbnak érzik-e magukat, ha olvasnak, jobban érzik-e magukat tőle, vagy mit gondolnak az olvasásról a közösségi oldalak görgetésével összehasonlítva. végzett. Az eredmények alapján az amerikaiaknak átlagosan heti 4 óra 26 perc szabadidejük van, 81 százalékuk ugyanakkor nem olvas annyit, mint szeretne, helyette inkább filmet vagy tévét néz, esetleg házimunkát végez vagy a közösségi oldalakat pörgeti. 

A kutatásban résztvevők 52 százaléka naponta legalább negyedórát, 22 százalékuk pedig egy órát vagy többet olvas. A megkérdezettek egyharmada ugyanakkor szeretne több időt szánni az olvasásra.

Milyen jótékony hatása van az olvasásnak? Ebben a válaszadók többségének véleménye megegyezett: 55 százalékuk nyugodtabbnak, 33 százalékuk pedig boldogabbnak érezte magát tőle. A felmérésben résztvevők 75 százaléka szerint okosabbak, 69 százalékuk szerint pedig műveltebbek azok, akik rendszeresen olvasnak. A közösségi média böngészését a megkérdezettek 35 százaléka tartja időpocsékolásnak, az olvasásról csupán 5 százalék mondta ugyanezt.

A kutatás igazolja tehát, hogy az olvasás nemcsak okosabbá, de boldogabbá is tesz. Ha pedig nincs elég ideje olvasni, ebben a cikkünkben tippeket adtunk ennek megoldására. 

Kapcsolódók

Kimaradt?