Erre figyeljen a nyári melegben, hogy elkerülje a gyomorrontást

Nyáron fokozottan törekedni kell a higiénés konyhai alapszabályok betartására, mivel a friss táplálékokat a baktériumok is kedvelik, így az élelmiszer eredetű megbetegedések is gyakoribbak – közölte a magyarországi Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.

A Nébih mindenekelőtt javasolja, hogy az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Mindig ellenőrizzük a csomagolást, mivel azon fel van tüntetve a termék neve, gyártója vagy forgalmazója, a minőség-megőrzési vagy fogyaszthatósági ideje, összetétele, tömege és a tároláshoz javasolt körülmények is. Hűtendő terméket csak akkor vásároljunk, ha azt tényleg hűtőtérben tárolják. Mélyhűtött termékek csomagolását is figyeljük, ha belül zúzmarás, a termék tömbbé fagyott benne, inkább ne vegyük meg – jegyezték meg.

A hivatal tanácsolja továbbá azt is, hogy a hazavitt termékek mielőbb kerüljenek a megfelelő tárolóhelyre. Érdemes ellenőriznünk a hűtőszekrény hőfokát: a hűtés akkor hatásos, ha a húsokat, tejet 5 Celsius-fok alatt tároljuk, míg a zöldségek, gyümölcsök számára ennél magasabb, 10-15 Celsius-fok előnyösebb. A hűtőbe a termékeket úgy tegyük be, hogy azok egymást ne szennyezhessék.

A Nébih kiemelte, hogy a legtöbb otthoni ételmérgezést a nyers húsról, csirkéről, nyers tojásból – edénnyel, eszközzel, kézzel – a fogyasztásra kész élelmiszerre átvitt láthatatlan baktériumok okozzák. Ezért javasolják, hogy a nyers darált húst még aznap készítsük el, mivel minél tovább tároljuk, annál veszélyesebb lehet. A nyers húson bármikor előfordulhat egészségre ártalmas baktérium, ezért azt az összes többi élelmiszertől elkülönítve készítsük elő főzéshez vagy sütéshez, annak szeleteléséhez tartsunk külön vágódeszkát és kést, amelyeket azonnal mossunk el meleg, mosogatószeres vízben.

A hivatal szerint javasolt két percig tiszta vízben áztatni, aztán szűrőedényben erős vízsugárral átmosni a gyümölcsöket és zöldségeket, mivel azokon rovarok, földes szennyeződés, növényvédőszer maradék is előfordulhat.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az ételeket, főleg ha húst, tojást tartalmaznak, mindig jól süssük-főzzük át, mivel az elpusztítja a baktériumokat, vírusokat. A megmaradt ételt pedig minél hamarabb hűtsük le, mert néhány órányi szobahőmérsékleten való tárolás már veszélyes lehet. Felhasználás előtt nem elég csak megmelegíteni az ételt, azok forrósítása szükséges a biztonságos fogyasztás érdekében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?