Egy igazán ütős vodka: Atomik a csernobili térségből

Különleges italt állítottak elő az angliai Portsmouth-i Egyetem kutatói: a csernobili atomerőmű körüli elhagyatott földeken termesztett gabonából erjesztett és lepárolt vodkát, amit – stílusosan – Atomik névre kereszteltek.

Jim Smith professzor szerint bár a lezárt atomerőmű környékén termett gabonában és az ott található vízben radioaktivitást mutattak ki, az ebből készült vodka a sugárzás szempontjából „steril”, ami szerint azt bizonyítja, hogy a desztillálás során megszűntethető a radioaktivitás.

A The Guardian által idézett kutató reményét fejezte ki, hogy a Chernobyl Spirit Company által készíttett ital a kereskedelemben is kapható majd, a profit háromnegyedét pedig majd a csernobili katasztrófa károsultjai és leszármazottaik javára fordítják majd.

A csernobili atomerőmű-baleset (a köznyelvben csernobili atomkatasztrófa) 1986. április 26-án történt az ukrajnai (akkor a Szovjetunió tagállama) Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben. Ez az eset volt az atomenergia felhasználásának történetében a majaki 1957-es Kistim-tragédia után a legsúlyosabb katasztrófa. Négyezren meghaltak a sugárzás következtében, 350 ezer embert kitelepítettek. Manapság Csernobil a katasztrófa-turizmus egyik kedvelt célpontja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?