Zenehallgatással leküzdhető a műtét előtti szorongás

A zenehallgatás sok mindenre jó: boldogok, jókedvűek, energikusak leszünk tőle, segíthet megküzdeni a szomorúsággal vagy éppen megnyugtathat minket. A The Independent által ismertetett tanulmány szerint a műtét előtti szorongást is csökkentheti egy kellemes dal, éppen annyira mint a nyugtató hatású gyógyszerek.

A Pennsylvania Egyetem kutatói 157, műtétre váró felnőtt részvételével végeztek el egy kísérletet. A tesztalanyokat két csoportra osztották, az egyik csoport tagjai altatásuk előtt 1-2 mg midazolámot (nyugtató hatású gyógyszert) kapott, a másik csoport tagjainak azonban pár párperces hangszeres zenedarabot játszottak le. A kísérlet alapján írt tanulmány, amely a Regional Anaesthesia & Pain Medicine folyóiratban jelent meg, beszámol arról, hogy a páciensek stressz-szintje szinte azonos volt, függetlenül attól, hogy gyógyszert kaptak vagy zajszűrős fejhallgatón keresztül nyugtató zenét. 

A kutatók szerint a zenehallgatás segíthet leküzdeni a műtét előtti szorongást, ráadásul – a gyógyszerekkel ellentétben – nincs mellékhatása. A szakértők szerint még jobb eredményt lehetne elérni, ha a páciensek hosszabb ideig, illetve a kedvenc dalaikat hallgathatnák.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?