Megtalálhatták a pihentető alvás titkát: jókor kell zuhanyozni

A jó alvás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, ám ezt sok tényező befolyásolhatja. Annak érdekében, hogy minél pihentetőbben aludjunk érdemes ismerni néhány trükköt, amelyek ezt elősegítik. A House Beautiful annak járt utána, elalvás előtt mennyi idővel érdemes zuhanyoznunk a jó alvás érdekében.

A University of Texas at Austin friss kutatása számol be arról, hogy a pihentető alvás titka az esti zuhanyzás lehet. A kutatók több mint ötezer korábbi kutatást vizsgáltak át, hogy kiderítsék: akár tíz perccel hamarabb is elaludhatunk, ha ágyba bújás előtt egy-két órával forró fürdőt veszünk. A tanulmány szerint az a legideálisabb, ha lefekvés előtt 90 perccel megyünk zuhanyozni és 40-43 Celsius-fokos a víz hőmérséklete. A szakértők szerint ennek az az oka, hogy a forró fürdő és zuhany serkenti testünk hőszabályozó rendszerét, ezáltal a vérkeringést, amely végül a testhőmérséklet csökkenéséhez vezet.

Összefoglalva tehát lefekvés előtt egy-két órával zuhanyozzunk, ezáltal hamarabb alszunk el és kipihentebben is fogunk ébredni.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?