Így hűtse le a lakást légkondicionáló nélkül

A nyári hőséget túl lehet élni légkondicionáló berendezés nélkül is. Ha nincs otthonunkban ilyen készülék, vagy éppen könnyedén megbetegszünk tőle, érdemes más módszereket bevetni a lakás lehűtése érdekében. A Lifehacker cikke alapján mutatunk néhányat ezekből. 

Néhány alternatív megoldással légkondi nélkül is elviselhető a hőség. 

Sötétítsünk be!

A napsütés felmelegíti a lakást, ezért érdemes nap közben csukva tartani az ablakokat, behúzni a sötétítő függönyöket és lehúzni a redőnyöket. Ha nap közben nem vagyunk otthon ajánlott az összes ablaknál besötétíteni. Ha azonban otthon vagyunk sem kell egész nap a sötétben üljünk, ilyenkor legalább a nap felé néző ablakokat és a nem használt helyiségeket sötétítsük be. A lakás szellőztetését mindig a reggeli vagy az esti órákban végezzük.

A ventilátor

Noha a lakást nem hűti le, a hőérzetet csökkenti, így jó alternatívája lehet a légkondinak. Sőt, ha a ventilátorokat az ablakhoz állítjuk azzal kiszívhatjuk velük a meleg levegőt a szobából.

A szobanövények is segíthetnek

Több okból érdemes szobanövényeket tartani, ezek egyike, hogy hűsebbé teszik a lakás levegőjét. Szerezzünk be néhány aloe verát, pozsgásnövényt, esetleg fikuszokat, pálmákat, hogy elviselhetőbbé tegyék a hőséget. 

Hanyagoljuk a sütőt

A legnagyobb kánikula idején igyekezzünk nem használni a sütőt. Főzzünk inkább gyorsan elkészíthető és tápláló ételeket, akár mikrohullámú sütőben vagy slow cooker edényben. 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?