Meglepő előnye van a szem körüli ráncoknak

Nem kell méregdrága ránctalanító kozmetikumokra költenünk, egy kutatás szerint ugyanis meglepő előnye is lehet a szemráncoknak – derül ki a Medical Daily cikkéből. 

A Duchenne-mosolyként emlegetik az őszinte mosolyt, amelynek jellemzője, hogy az orcát, mind a szem körüli és a szem sarkában lévő ráncokat magában foglalja. A kanadai Western Egyetem és a Miami Egyetem kutatói egy kísérlet során önkénteseknek mutattak számítógéppel generált arcokat. Az arcok közül néhány Duchenne-mosollyal, míg a többi csak csak a „szájával mosolygott". A kutatók a kísérlettel az agy akaratlan döntéshozatali képességét akarták vizsgálni, így a kutatásban résztvevőknek két különböző  képet vetítettek egyszerre. Ezután arra kérték a tesztalanyokat, hogy intenzitása és őszinteségi szintje alapján osztályozzák az arckifejezéseket.  

Az eredmények összesítésekor a tudósok megállapították, hogy a Duchenne-mosolyt, illetve a Duchenne-jeleket tartalmazó szomorú arckifejezéseket sokkal intenzívebbnek és őszintébbnek látták a tesztalanyok. A tanulmány az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) "Emotion" szaklapjában jelent meg. A kutatók szerint a kísérletük igazolja Charles Darwin elméletét, amely szerint az arckifejezések egyetemes funkciót töltenek be, emellett segít megérteni, hogyan értelmezik az emberek egymás reakcióit, gesztusait, arckifejezéseit. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?