Hogyan telnek egy vlogger hétköznapjai? Dragoș Karin nagykárolyi youtubert kérdeztük

Egyre növekvő követőtábor, cégek által küldött ingyenes termékek, népszerű videók és fotók – látszólag erről szólnak egy vlogger hétköznapjai. A feltörekvő szakmának számító „influencerkedés”, vloggerség valódi oldaláról kérdeztük a nagykárolyi Dragoș Karint, aki egyike azon kevés erdélyi tartalomgyártónak, akinek videóit több százezer magyar fiatal követi.

„Amikor 2013 novemberében elindítottam a Youtube-csatornámat és feltöltöttem az első videómat, kizárólag hobbiként tekintettem erre a tevékenységre. Mindig is szerettem sminkelni, meg akartam osztani a tippjeimet másokkal, így belevágtam” – mondta Dragoș Karin, akit Mimi Ikonn Instagram-oldala inspirált.

„Régóta követem Mimi Ikonn oldalát, amikor pedig megnyertem egy általuk szervezett videós játékot és Londonban találkoztam velük, ők bíztattak és támogattak a csatorna elindításában. Eleinte bizonytalan voltam, de végül összeszedtem a bátorságomat és feltöltöttem az első videómat. Azt hiszem egyik legjobb döntésemet hoztam meg, hiszen megtaláltam az álommunkámat, amit azóta is végzek” – mesélte a fiatal lány.

Dragoș Karin, vlogger. Youtube-on 158 ezer, Instagramon 124 ezer, Facebookon pedig 26 ezer követővel rendelkezik. 2016-ban megnyerte a NYX Face Awards magyarországi sminkversenyét, 2017-ben a Glamour magazin Woman Of The Year (WOTY) gáláján Az év közösségi média sztárjának választották.  

Karin leginkább divat, smink, szépségápolás témában készít tartalmakat, de vlogvideókat is láthatunk a csatornáján. „A videózást angol nyelven kezdtem, mert úgy gondoltam, angol nyelven több követőt szerezhetek, hiszen nem lesznek korlátozva a lehetőségeim. A különböző cégek azonban akkor kerestek meg, amikor magyarul kezdtem beszélni a videókban” – magyarázta Karin, aki elismerte, hogy a NYX Face Awards magyarországi sminkversenyének megnyerése nagyot lendített a karrierjén, sokan akkor kezdték el követni, megismerni őt.

„Gyakran megkérdezik tőlem, hogyan dolgozom, mivel telik egy napom. A követőim valójában csak a munkám végeredményét látják, a kész videót vagy fotót. A rólam készült képeket egy fotós készíti, de ezt leszámítva nincs segítségem. A videókat egyedül veszem fel, előtte ötleteket gyűjtök hozzá, dolgozom a fénytechnikákkal és beállításokkal, forgatok, majd jöhet az utómunka, a vágás, ami talán a legnehezebb az egész munkafolyamatban” – mesélte a fiatal vlogger, aki elárulta, a tevékenysége adminisztratív teendőkkel is jár: szerződéseket kell intézni, tartani a kapcsolatot az ügyfelekkel, illetve egyeztetni, találkozókon részt venni.

„A munkám összefolyik a privát életemmel, sokszor posztolok a magánéletem olyan részleteiről is, ami úgy érzem, a közönségemre tartozik, de mindezt nem bánom. A vlogger szakma legfőbb mozgatórugója a kreativitás, éppen ezért nagyon szeretem ezt csinálni” – tette hozzá a nagykárolyi lány, aki naponta akár 12 órát is dolgozik. 

Mi a siker titka?

Karin elmondta, nincs bevált recept arra, hogyan legyen valaki sikeres youtuber, de ha valaki szívből csinál valamit, arra előbb-utóbb felfigyelnek az emberek. „Rengeteg kihívás van ebben a munkában, hiszen minden nap teljesíteni kell. Elsősorban rendkívül kreatívnak kell lenni, és olykor nehéz elkerülni, hogy a tartalmak ne váljanak unalmassá. Emellett jó, ha az ember kezelni tudja a negatív kritikát, ha túl tud lépni a bántó kommenteken” – tette hozzá a vlogger. Mint mondta, a legnehezebb talán évek múltán is érdekesnek maradni, megtartani és gyűjteni a követőket. „Én amolyan safe player vagyok, igyekszem biztonságos keretek között maradni, ritkán lépek ki a komfortzónámból, azt és úgy teszem, ahogyan én jónak érzem” – árulta el a közösségimédia-sztár.

Karin erdélyi vloggerként Nagykárolyból működteti a csatornáját, elmondása szerint emiatt nem annyira erős a kapcsolati hálója, hiszen körülményesebb tartani a kapcsolatot az ügyfelekkel és részt venni a márkák által szervezett rendezvényeken. Ugyanakkor pozitív a megítélése, ritkán kapott bántásokat erdélyi származása miatt. A fiatal lány szeretné minél tovább végezni a munkáját, tervei között szerepel egy saját vállalkozás elindítása, saját termékek piacra dobása, de egyelőre csak élvezi a jelent és célja, hogy segíthessen az őt követő embereken.

Karin tippjei a fesztiválszezonra

„Nyárra, fesztiválszezonra csak néhány egyszerű tippem van, hiszen mindenkinek megvan az egyéni, hozzá illő stílusa, azt kell megtalálni. Habár én is tudok segíteni néhány tippel, tanáccsal, alapvetően ezek nem vonatkoznak mindenkire, vagy ha igen, egészen más formában” – magyarázta Karin, aki a lapos talpú cipőt és esőkabátot tanácsolja a fesztiválozóknak. Ő maga egyébként a Balaton Sound-on vagy az Untold fesztiválon vesz részt, a munkája mellett szeret időt tölteni a családjával, a barátaival és szívesen utazik is. „Szerencsésnek tartom magam, hogy azt csinálhatom, amit valóban szeretek, bár ehhez nem elég a szerencse. Az embernek maga kell megdolgoznia azért, hogy felépítsen valamit és azt életben tartsa” – zárta gondolatait Dragoș Karin.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?