Így készül a tökéletes palacsinta! Kutatók megfejtették a titkot

„A tanulmányhoz szó szerint a konyhából jött a motiváció” – mondta Edouard Boujo, folyadékdinamikai kutató, aki Mathieu Sellierrel együtt megtalálhatta a tökéletes palacsintasütés titkát.

A ScienceNews beszámolója szerint az egyik kutató bosszankodni kezdett az egyenetlenre sikerült  palacsinták miatt, a felesége pedig emlékeztette rá, hogy ha valaki, akkor ő – folyadékdinamikai kutató lévén – megoldhatja a problémát. Éppen ezért Mathieu Sellier és Edouard Boujo létrehozott egy számítógépes szimulációt, melynek eredményeit elemezve megállapították hogyan is érdemes mozgatni az edényt a palacsinta egyenletességének maximalizálása érdekében, miközben a művelet a lehető legminimálisabb energiabefektetéssel jár.

A módszer egyszerű: öntsük a tésztát a serpenyőbe, majd meredeken döntsük meg, hogy a tészta a középéről a széleire folyjon. Ezt követően körkörös mozdulatokkal forgassuk a serpenyőt, hogy szétoszlassuk a palacsintát, csökkentve az edény lejtését, amíg az egyenesen nem áll és a tészta meg nem sül. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?