Kolozsvári bútorfestő műhelyfoglalkozáson tettük próbára kreativitásunkat

Nemcsak lefoglal, hanem a külvilág zajától is elszakít, alkalmazása során pedig minden ecsetvonással egy kicsit közelebb kerülünk saját magunkhoz – tudtuk meg szerda délután egy kolozsvári bútorfestő cég által szervezett műhelyfoglalkozáson. Különösnek bizonyult a leírt nyugalom, amelyet a „varázslatos festék” munkafolyamatában ér el az ember, így kipróbáltuk, mennyire nyugtató és egyedi a „kék ecset” és a „csodafesték” alkalmazása.

Az első ecsetvonás után éreztük, valóban különbözik a festék a megszokottaktól. Mint kiderült, Annie Sloan saját fejlesztésű termékét használtuk, amely vízalapú festékként nemcsak környezet- és gyermekbarát, hanem összetételének köszönhetően csiszolatlan fán, lakkozott felületeken, cserepeken és falon is megállja a helyét. Mivel szagtalan és könnyedén alkalmazható, így nem okoz problémát sem a kültéri, sem pedig a beltéri használata, ebből kifolyólag pedig nem a fejtörés és a jól ismert festések előtti stressz, hanem a kikapcsolódás élménye és a lazaság uralkodik el rajtunk, miközben alkotunk.

A cég vezetői is ebben a felhőtlen örömben és harmóniában tanítgatták a technikákat. Lévén, hogy egy egyszerű bútorfestésnél sokkal többet jelent az anyaggal dolgozni, ők sem korlátozták a színek kipróbálására a röpke másfél órát, hanem ellenkezőleg: ecsetfogási trükköket, festési módokat, színpárosításokat és alkalmazási felületeket mutattak be. A jelenlévők alig győzték kapkodni a fejüket a megannyi lehetőség láttán, amelyet a tulajdonosok mind a rendelkezésünkre bocsátottak.

A workshop előtt egy rövid beszélgetés és bemutató alatt ismerkedhettünk az anyagokkal, kellékekkel, festékfajtákkal. Miután kellő ismeretet szereztünk az újszerű technikáról, hozzáláttunk a festéshez: ki-ki kapott egy fatáblát, amit aztán a kedvére való színnel mázolhatott be, és a stílusának megfelelően alakíthatta. Ezután megismerkedtünk a nemrégiben beszerzett sablonokkal is, amelyeket ugyancsak kedvünkre alkalmazhattunk, míg végül egy faldekorációs táblát készítettünk. Egy kis ismerkedés, beszélgetés és az elmaradhatatlan közös fényképkészítés után pedig mindenki hazavihette a munkáját. Többen maradtak még feliratkozni az elkövetkezendő foglalkozásokra is, mások pedig termékeket vásároltak, annyira elégedettek voltak a tapasztaltakkal.Mint kiderült, azért voltak annyira közvetlenek és békések a szervezők, mert a festéknek hála hivatásukra találtak, és nem csak egy általános munkahelyet szereztek a cégalapítással. Érdekes történet húzódik ugyanis a bútorfestő vállalat mögött: egy iskolapszichológus, egy építészmérnök és egy műemlékvédelmi szakember összefogásából, kíváncsiságából és változtatni akarásából született. Bár a szakmák önmagukban távol állnak egymástól, a bútorfestésben kereszteződnek, Dáné-Baxter Gabriella, Szentannai Enikő és Baxter David életét pedig egyszersmind megváltoztatták.

A három vezető elmondása szerint hiányzott az életükből a „flow-élmény” és a munkaszeretet, és olyasvalamit kerestek, amit nem kell cipelni a háton, hanem nap, mint nap repít, löketet ad és táplál. Rátalálva a hivatásukra, egyöntetűen elismerik, bár voltak benne kihívások, mostanra igazi munkaterápiává, alkotóműhellyé vált a kisüzem. Mindamellett, hogy a megszokott lótás-futásból sikerrel menekültek, a szakértelmet is elsajátították: maga Annie Sloan tanította meg őket a technikák alkalmazására, régi, megunt vagy éppen nem találó bútoraikat pedig kismilliószor átfestették már, így tapasztalatban is jócskán bővelkednek.

Műhelyfoglalkozásaikkal arra szeretnék buzdítani a kolozsváriakat, hogy merjék észrevenni mindenben a lehetőséget, ugyanis, ha nekik sikerült vállalatvezető igazgatói posztból bútorfestő, életvidám emberré válni, vagy éppen a szakmájukat a hobbijukkal összekötve munkaterápiás foglalkozásokat kialakítani, akkor másnak is sikerülhet lemondás helyett az átgondolást, az újratervezést és a merészséget választani.

Hiszen voltaképpen ezek a bútorfestés alappillérei is: ha meguntuk, ha nem tetszik vagy, ha éppen régi, elnyűtt, akkor nem lemondunk róla és kidobjuk, hanem újragondoljuk, megálmodjuk egy szebb kivitelezésben, aztán merészen ecsetet ragadunk és Annie Sloan technikájával egyszersmind hozzálátunk az átmázoláshoz, mígnem vintage, klasszikus, bohém vagy éppen retró stílusúvá formálódik. 

Kapcsolódók

Kimaradt?