A széki népviselet újragondolásával hódít Horváth Noémi divattervező

A széki népviselet újragondolásával nyűgözte le a közösségi média felhasználóit Horváth Noémi, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem végzős hallgatója, aki nagymamájával együtt dolgozta ki legújabb kollekcióját.

Látva, hogy mekkora sikert ért el a Facebookon, felkerestük egy rövid beszélgetésre, amelynek során kiderült: egyetlen célja az volt, hogy a saját örökségét adhassa tovább. „Szeretném, hogy a ruháim által is megismerhessék az emberek a széki népviseletet, és arról is tudomást szerezzen a társadalom, mennyi munka és odaadás rejtőzik az anyagok alakításában” – ismerte be a frissen lediplomázott divattervező.

Mint kiderült, nem kis feladat egy hagyományos széki viseletet megalkotni, ugyanis annak legtöbb darabját „rakják” a készítői. Ezt a tevékenységi formát alkalmazva készítette el Noémi is legújabb kollekcióját, amelynek minden darabját a nagymamája segítségével alakította ki: a mama ugyanis a két kezével és egy vasalóval „rakta” az öt ruhadarabot, nem beszélve arról, hogy a harmonika-szerű formálás folyamatába a sorok egyenkénti összevarrása is beletartozott. Türelmet és erőt nem kímélő munka rejtőzik a viseletek anyagában: nem elég, hogy nehezen készül el, mosás esetén a már kibontott varratokat újra végig kell fércelni, ha nem akarják rongálni a ruhát.

A nagymama  mellett a modellként kiválasztott Fekete Edda frissen diplomázott színész és Takács Andrea fényképész is a fiatal tervező mellé állt. A teljes kollekció a fényképész oldalán tekinthető meg.

Lenyűgöző volt Noémivel és a modelljével azokról a ruhákról beszélni, amelyek többéves múltra tekintenek vissza: a környezettudatosság és a gyökerekhez való erőteljes ragaszkodás jegyében a fiatal divattervező nem az új anyagok beszerzésére törekedett, hanem a széki öregek már nem használt népviseletét dolgozta fel, így megannyi történetet magában rejtő szoknya és kötény alkotja a jelenlegi, modern tervezésű darabokat. Annak ellenére, hogy nemes elgondolás hajtotta a tervezőt, a nagymama is meglepődött a hagyományos alakítást messze felülmúló kivitelezésen, és ugyanez volt a falubeliek általános reakciója is a darabok láttán.

Lévén, hogy Szék zárt közösség, nem igazán férnek meg benne a modern újragondolások, így ezeket előre tudva nem is érte csalódás Horváth Noémit. Azt azonban beismerte, az egyetemi évek és a diplomamunkaként elkészített, népi motívumokban gazdag kollekció elkedvetlenedést eredményezett számára, ugyanis nem hitte volna, hogy a professzorok csupán középszerűként értékelik a majdnem egy évet tervezett összeállítást.

Bár a népi jelleg tetszett a mentorainak, hiányolták belőle az egyetemen kiemelt státusznak örvendő extravagáns, elrugaszkodó, nagy formákat és modern alakzatokat, ugyanakkor a rokokó stílusjegyében és a feminizmus tipikus jellegzetességeit magán viselő szetteket díjazták, amelyek csak a kifutón állják meg a helyüket, de a hétköznapokban nem. „Igazából én nem tudok csak kifutóra tervezni, mert nem olyan az elképzelésem. Inkább azt tervezem, ami még használható is” –vreagált az elvárásokra Noémi, majd hozzátette támogatók híján mintegy 3 ezer lejbe került önköltségesen a ruhatervezés.

Hangsúlyozta, annak ellenére, hogy már gyermekkora óta a divattervezői hivatásról álmodozik, szünetet fog tartani, népi jellegű kollekcióját pedig áruba bocsátaná. A lelkesedése és kreativitása visszatértéig pedig marad az ékszer, hasi-tasi és egyéb darabok készítésénél, ezeket a Virtigli Facebook-oldalon bárki megtekinthet, vagy éppen megvásárolhatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?