Könnyebben elhízunk, ha bekapcsolva maradt tévé mellett alszunk el

Sokak életét megkeseríti az elhízás, a plusz kilók, amely komoly egészségügyi kockázatokkal jár. A The Telegraph egy olyan kutatásról számolt be, amely az elhízás és a tévénézés közötti új összefüggést tárta fel.

Az amerikai Nemzeti Környezet-egészségügyi Intézet kutatói vizsgálataiban 44 ezer, 35 és 74 éves kor közötti nőt vizsgáltak, akik rendszerint bekapcsolt tévé vagy más, élénkebb fényt kibocsátó fényforrás mellett aludtak el a hálószobában. Az ötéves kutatás eredményei alapján megállapították, hogy 17 százalékkal nagyobb eséllyel szedtek fel plusz kilókat (több mint 4,53 kilogrammot) azok, akik a bekapcsolt tévé mellett aludtak el.

A kutatók korábban már megállapították, hogy a mesterséges fény rontja az alvásminőséget, de korábban még nem vizsgálták a mesterséges fény és a súlygyarapodás közötti lehetséges összefüggéseket. Malcolm von Schantz, a Surrey Egyetem professzora elárulta: „A fény az esti órákban eltolja a biológiai óránkat. Korábbi kísérletek során az is kiderült, hogy az esti fények hatással vannak a metabolizmusra”. 

A szakértő szerint ez a kutatás igazolja azt a tanácsot, mely szerint érdemes kerülni a kék fényt kibocsátó eszközök használatát a hálószobában. 

Kapcsolódók

Kimaradt?