Így tartható sokáig frissen az eper

A tavasz nemcsak a jó időt, hanem a zöldség és gyümölcsszezon kezdetét is jelenti: egyre több piacon kapni már helyi, friss epret. Hogy az egyelőre borsos árú gyümölcs minél tovább friss maradjon, négy módszert ajánlunk, melyet a  Wonder How To csapata tesztelt.

A szakértők ajánlása szerint egészségünk megőrzése érdekébe naponta többször kell gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztanunk, s érdemes a szezonális alapanyagok közül válogatni. Az epret fogyaszthatjuk reggelire, uzsonnára, de akár a főétkezések kiegészítője is lehet. 

Hogy hogyan tarthatjuk minél tovább frissen az epret négy módszert próbált ki a Wonder How To csapata. Mind a négy alkalommal fél percig öblítették az epret, majd papírtörlővel szárazra törölték végül egy papírtörlővel bélelt dobozba tették. A doboz tetejét csak félig zárták le, majd egy hétre a hűtőbe tették pihenni a gyümölcsöt. 

  • Hideg vizes öblítés. Ez a legegyszerűbb módszer, ám egy hét elteltével az így kezelt eprek lettek a legpuhábbak.
  • Hideg vizes ecetfürdő. Egy tálban egy résznyi ecetet és három résznyi vizet összekevertek, majd az eperszemeket ebben áztatták fél percig. Egy hét elteltével egy-két sötétebb folttot leszámítva az eprek ugyanolyan frissek voltak. Ennél a trükknél azonban érdemes odafigyelni az időre és csak fél percig áztatni az epreket az ecetes vízben.
  • Meleg vizes öblítés. Amikor hideg víz helyett, meleg vízzel öblítették le a gyümölcsöket, egy hét múlva az eprek bár kicsit puhábbak, de frissek maradtak. 
  • Forró vizes merítés. A negyedik módszer során forró vízbe merítették az epreket, amelyek egy hét múlva kissé puhák, de teljesen épek maradtak. 

A cikk hozzáteszi: bármelyik módszert is alkalmazták, egy hét múlva az összes eper penészmentes volt. Kiemelik azonban, hogy a leghatékonyabbnak a meleg, a forró vizes, valamint az ecetes öblítések bizonyultak. Érdemes tehát alkalmazni valamelyik trükköt, ha pedig egy epres édességet készítene ebben a cikkünkben talál egy egyszerű és gyors receptet.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?