Ebben a pózban ül a gyereke? Nagyon káros lehet

Az úgynevezett W-ülés, amely arról kapta nevét, hogy a lábát térdnél visszahajtó, sarkai között ülő gyermek fentről az ábécé W betűjének alakját veszi fel, káros lehet a gyerekek számára – hangsúlyozzák szakértők a Women`s Health szerint.

Sok gyerek ül ebben a pózban akár a tévéképernyőt bámulva, akár az okostelefonokat, tabletteket használva vagy éppen a kedvenc könyvét lapozgatva. A Gyermekgyógyászati Terápiás Központ szakértői azonban arra hívják fel a szülők figyelmét, hogy ne hagyják a gyerekek W-ülésben üljenek. Azok a gyerekek ugyanis, akik a második életévük betöltése után is sokszor ülnek így, kevésbé tudják majd megerősíteni törzsizomzatukat és rosszabb lesz az egyensúlyérzékük is, amely elengedhetetlen például a futáshoz vagy az ugráshoz.

Avni Trivedi ortopéd szakorvos szerint  a W-ülés ezenkívül megterheli a láb, a csípő és a boka körüli izmokat, amely akár a csípő elmozdulásához is vezethet, valamint a nyaknak, a vállnak és a hátnak plusz terhelést okoz, túlnyújthatja az izületeket. 

A szakértők szerint tehát figyeljünk arra, milyen pózban ül a gyerekünk, és ha kétéves kora után is a W-ülésben ül, próbáljuk átszoktatni más pózokra. A legbiztonságosabb, ha a gyerek keresztbe tett lábbal, vagy nyújtott lábbal, terpeszben ül.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?