Milyen hőszigetelést válasszunk? Szakértők előadásán jártunk

 

Mivel szigeteljünk? Hol szigeteljünk? Mi az az épületenergetikai audit? Hogyan fűtsünk? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatott választ az, aki részt vett Kuthi Lázár épületenergetikai- és Geréb Róbert automatizálási szakember ismeretterjesztő, interaktív előadásán pénteken Csíkszeredában.

„Székelyföldön általában az iporkát (hungarocell) vagy a kőzetgyapotot használják szigetelésre, mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya. A hungarocell kissé gyúlékony, a kőzetgyapot viszont jó szigetelő anyag és nem gyúlékony” – mondta Kuthi Lázár. A szakember felvázolta a szigetelés folyamatát, valamint azt, hogy ajánlatos csakis kívül szigetelni, ha el akarjuk kerülni a penészt. „Minél kisebb a légrés a szigetelő anyag és a fal között, annál kisebb a penész kialakulásának lehetősége” – magyarázta a szakember.

Szó esett az épületenergetikai bizonylatról is, amelyet a 372/2005 törvény tett kötelezővé új épületek esetében. Ez az audit tíz évig érvényes, ha nem változtatnak az adott épületen. Szakember segítségével, az előírásoknak megfelelően meghatározzák mindazt, ami a megfelelő működéshez kell, ami az energetikai felhasználást jelenti, úgymint hőszigetelés, meleg víz, világítás, hűtés. A jövőbeni vonatkozása pedig arra vonatkozik, hogy milyen javítási módok állnak majd rendelkezésre, mennyibe fognak ezek kerülni, mennyi idő alatt térülnek meg a befektetések. Az épületenergetikai bizonylat számításokkal alátámasztva, egy oldalban javasolja a legkedvezőbb megoldásokat. Ennek ára függ az adott épület méretétől, külső tényezőktől is.

Az épület, a szerkezet hőszigetelő képességét többnyire a szigetelő anyag vastagsága és hővezetési tényezője határozza meg, ezek  jelentősen eltérhetnek egymástól. Sok nézőpontot figyelembe kell venni, Romániában és Székelyföldön is csak olyan anyagokat használhatnak, amelyek szabadalmaztatva vannak az országban. „Természetesen rengeteg alternatíva létezik még, új ötletek és megvalósítások, de mi szakemberek hivatalosan csak azokkal dolgozhatunk, amelyek engedélyezve vannak” – mondta Kuthi Lázár.

Mennyi az ideális hőmérséklet egy lakásban?

Egy családi otthon ideális hőmérséklete 18,5–21,5 Celsius-fok között van, amely biztosítja a komfortérzetet. Takarékosabb, ha nem hagyjuk kihűlni a ház falait, akkor is ha nem vagyunk esetleg otthon, hiszen újra felmelegíteni sokkal költségesebb. A szakember elmondása szerint előnyösebb, ha akkor vesszük alacsonyabbra a hőfokot, ha több napra megyünk el otthonról, így a pára nem csapódik ki a falakra, nem mennek tönkre, illetve a penész sem jelenik meg. A penész megjelenésének három feltétele van: hőmérséklet, páratartalom és a nyomás. A fűtéssel a levegő is szárad, így érdemes az ideiglenesen lakatlan épületeket is olykor kifűteni.

A nyílászárókról is beszélt Kuthi Lázár, arról, hogy fontos a szellőztetés a lakásokban. Ha nem cserélődik ki a megfelelő levegő mennyiség a házban, ez oxigénhiányos levegőt, a penész felbukkanását okozhatja, amely egészségügyi szempontból sem a legjobb. Megemlítésre kerültek a szellőző berendezések, a nemrégiben megjelent passzív házak is és a szakemberek által elvégzett hőkamerás ellenőrzések, amelyek segítenek a problémák lokalizálásában.

Az elektromosságé a jövő

Geréb Róbert, automatizálási szakember arról beszélt, miért érdemes az otthonunk automatizálása, „okossá” tétele előtt tájékozódni és nem bedőlni mindenféle reklámnak. „A fűtés esetében is rengeteg lehetőségünk van, mint a mennyezetfűtés, amely tapasztalatom szerint nem igazán indokolt, az infrapanelek, amelyeket leginkább irodai épületek esetében alkalmaznak, illetve az újonnan megjelent infra fűtőfilm (amolyan fólia), amely hatékony és talán a legjobb megoldás” – mondta Geréb Róbert.

A fűtőfilm a padló alá elhelyezett fólia, amely optimális hőt biztosít a lakásban és árban, karbantartásban sem igényel túl nagy költségeket. „Lassan minden elektromos lesz, de fontos tudni a különbséget az okos és az automata között. Az okos eszköz az, amely döntést hoz az ember jelenléte nélkül, önállóan, az automata viszont nem” – tette hozzá a szakember. Környezetvédelmi szempontból mindenképpen hasznos a fa helyett az elektromos, esetleg gáz alapú megoldásokat használni, hiszen ezek környezetvédőek és amint elhangzott: az elektromosságé a jövő.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?