Miért kell főzés előtt megmosni a rizst?

A rizs sok nemzet konyhájának fontos alapanyaga, hiszen fogyaszthatjuk köretként vagy főfogásként, esetleg desszertként is. Elkészítésének azonban megannyi módja van. Érdemes a rizs főzése előtt megmosni? Be kell áztatni? Erre kapunk választ a The Guardian cikkéből.

A rizs elkészítésének módját meghatározza az adott ételtípus, illetve a különböző nemzetek konyháinak jellegzetes szokásai is. Míg a keleti konyhaművészetben bő vízben főzik a rizst, leszűrik és a vizet elöntik, addig a mediterrán, közel-keleti és latin-amerikai országokban gyakran különböző hozzávalókkal (sajttal, fokhagymával) ízesítik. 

A szakértő szerint érdemes a fehér rizst főzés előtt hideg vízben megmosni, hogy eltávolítsuk a szemek héjának barnás maradványait, a káros anyagokat, illetve ezáltal kevésbé zsíros rizsszemekhez jutunk. Így ráadásul kisebb az esély arra, hogy a rizs túlfőjön és összeragadjon. A hideg vizes mosást érdemes többször is alkalmazni, amíg tiszta vizet nem kapunk. Ha azonban olyan ételt készítünk (rizotto, rizspuding), amelynek lényege a pépes állagú rizs, érdemes kihagyni a mosást. Ebben az esetben érdemes leszedegetni a barnás foltokat. 

A rizsfőzés kapcsán gyakori kérdés még az áztatás. A The Guardian szakértője szerint a barna rizst főzés előtt egy napig, a fehér rizst azonban csupán fél órát kell áztatni. Az előáztatással elkerülhetjük a fertőzéseket, ráadásul a rizs könnyebben megpuhul, kevesebb főzést igényel. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?