Milyen legyen a menyasszonyi torta? Szakértőt kérdeztünk

Egy esküvő megszervezése során számos döntést kell meghoznia az ifjú párnak a szolgáltatóktól kezdve a vendéglistán át a dekorációig. A menyasszonyi torta fontos része a lakodalomnak, az egyre több és különfélébb termékek és szolgáltatások világában azonban nem könnyű kiválasztani azt, amelyik leginkább illik a friss házasok ízléséhez. Milyen legyen a menyasszonyi torta? Milyen trendek uralkodnak idén? Többek között erről kérdeztük Páll Csilla cukrászt, aki arra törekszik, hogy édességeivel, tortáival és süteményeivel szebbé tehesse az ifjú pár nagy napját.

„Azzal a céllal indítottam el a cukrászműhelyt, hogy kiszolgáljam a környéket különleges, egyedi és minőségi tortákkal, süteményekkel, pogácsákkal, valamint mentes (glutén, cukor, laktóz, vegán) termékekkel. A fő irányvonal a minőségi és a természetes alapanyagok használata, a folyamatos megújulás és az egyéni igények kiszolgálása” – kezdte beszámolóját Páll Csilla.

Az esküvőre készülő jegyespároknak fejtörést okozhat a tökéletes esküvői torta kiválasztása. Nem könnyű eldönteni, hogy milyen ízű és mekkora legyen a menyasszonyi torta? Milyen díszítés kerüljön rá? Egy vagy több torta legyen az esküvőn? Emeletes legyen vagy ne? Megannyi kérdés, amelynek eldöntése előtt érdemes szakértővel egyeztetni.

A pároknak általában kevés elképzelésük van arról, hogy milyent is szeretnének, de jó, ha van legalább egy minimális elképzelés az ízeket illetően, ezután a cukrász is tud segíteni a további kérdések megválaszolásában. „A rendelést megelőzően igyekszem megismerni a párt és az esküvőjük részleteit: megkérdezem, milyen a dekoráció, a ruha, ezzel is biztosítva azt, hogy a desszertek, a torta is összhangban legyen velük” – mondta a szakértő.

„Véleményem szerint nem lehet egy bizonyos sémát felállítani a torták kiválasztására, főként, ha esküvőről van szó. Minden pár más, ők a kiindulópont és az ő ízlésük és igényeik alapján kell választani. Igyekszem mindig egyedi dolgokat készíteni, hasonló süteményből sincs két egyforma. Szívvel-lélekkel végzem a munkámat és jó érzés boldognak látni a házasodni készülőket, még ha csak egy tortáról is van szó” – magyarázta a cukrász.

Páll Csilla szerint az esküvői desszerteknél az első, amit el kell dönteni az az ízvilág, ezután jöhet a forma, az emeletek, a díszítés kiválasztása. Emeletes tortáknál érdemes szintenként eltérő ízt választani. Lehet egy-két különlegesebb ízt is belecsempészni az emeletes tortába, de legalább egy (lehetőleg a legnagyobb átmérőjű) szintet érdemes egy hagyományosan népszerű ízűre készíttetni. Választhatunk például puncs vagy csoki tortát, ami jó állóképességet biztosít majd az emeletes tortának. A nagyon krémes változatokat érdemes kerülni, mert könnyen sérülnek, és a melegre is érzékenyebbek.

„Székelyföldön még élnek a hagyományok, az emberek nehezen nyitnak az új dolgok, ízek felé. A legnagyobb torta, amit eddig készítettem, négyemeletes volt, illetve a legkedveltebb íz az erdei gyümölcs és a csokoládé keveréke” – tette hozzá a cukrász.

Az esküvői tortát leggyakrabban virággal díszítik. Az apró marcipán virágoktól az igazira megszólalásig hasonlító cukorvirágokon át a vágott virágokig bármilyen virág megjelenhet a tortán. Népszerűek az egyszerűbb torták is, például a „beton” torta, főképpen a színe és az éles sarkok miatt, amelyek meghatározó formát adnak neki, de így van ez a különböző fém hatású festésekkel is. „Gyakran igényelnek olyant is, amely csak a párra van szabva, gondolok itt például egy saját storyra, amely képek formájában kerül a tortára” – tette hozzá a cukrász, aki tavaly több ilyen igénynek is eleget tett.

„Mostanság dominál a minimál stílus, mind ízben, mind formában és magam is azt vallom, hogy a kevesebb néha több” – magyarázta Páll Csilla.

Torta is, meg nem is

Divatos, illetve praktikus a torta makett, amelyet gyakran alkalmaznak a cukrászok. Előnyös, hiszen könnyebb a szállítása, nem kell fölszeletelni, egyszerű az előkészítése, díszítése pedig az ifjú pár igényeihez alakítható, személyre szabható. „Eleinte nem voltam oda ezért a megoldásért, a későbbiekben viszont rájöttem, hogy sokkal kényelmesebb, főképp az esküvői torta esetében” – magyarázta Pál Csilla. Nem valószínű, hogy a sütemény szétfolyik, széttörik. Többszintes torta esetében a nagy súly miatt arra is kell figyelni, hogy ne omoljon össze. Ha van egy makett, akkor a cukrászok által előre felvágott szeleteket csak tányérokra kell rakni a vendégseregnek.

Hogy mekkora torta kell egy lakodalomba, az a vendégek számától függ. A torta szeleteket általában 10-11 dkg/fővel számolják, így a torta akár 20-30 kg is lehet. Ehhez még hozzá kell számolni a makett tömegét, ami 2 kg.

Már nem csak torta rendelhető egy esküvőre, hanem egyre nagyobb teret hódítanak az apró kis sütemények, falatok, az úgynevezett candy bárok. Ezek aprósüteményekből, macaronokból, friss gyümölcsökből állnak, de itt is megtalálhatóak a formabontó megoldások, különleges eszközök.

Különleges eseményekre is készülhet torta, ezek formájának és díszítésének csak a képzelet szab határt. Itt is fontos figyelni az adott rendezvény témájára, legyen az születésnap, keresztelő, esetleg szilveszteri party. Manapság a cukrászok bármit el tudnak készíteni, amit csak kérnek a vendégek, de a legfontosabb ebben az esetben is az íz és az esztétika. Alapos keresgélés, kóstolgatás után javallott választani, jó, ha viszonylag egészséges süteményeket fogyasztunk és nem olyanokat, amelyeknek íze inkább hasonlít egy kanál cukorra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?