Penészedik a virágföld teteje? Így mentheti meg a növényeit

Növényeink csak akkor díszítik igazán az otthonunkat, ha kellő időt tudunk fordítani gondozásukra. Nem elég néha-néha meglocsolni kedvenc virágainkat, érdemes odafigyelni rájuk és ha a virágföld elszíneződését, penészedését tapasztaljuk, mielőbb cselekedni. Erre ad tippet a Femina.

Ha a virágföld tetején fehér elszíneződés jelenik meg, nem kell megijednünk, ilyenkor ugyanis csak a föld és az öntözővíz só- és mésztartalma csapódik ki. Ebben az esetben elég a virágföld felső rétegét eltávolítani és pótolni azt. Ha azonban penészgomba is van növényeink földjénél, más módszerhez kell folyamodnunk. 

Miért penészedik a virág? Ennek számos oka lehet: a levegő magas páratartalma, a levegő hőmérsékletének csökkenése, a növény túlöntözése, a talaj magas savtartalma, a helyiség ritka szellőztetése, vagy ha a lakás levegőjében penészspórák vannak. Minden virágföldben megtalálható a penész, akkor van baj, ha ez a virágföld felszínén jelenik meg. A penész káros az egészségünkre, köhögést, allergiás reakciót okozhat. 

A penész eltávolítására beszerezhetünk gombaölő szereket, de ezen kívül az is segíthet, ha átültetjük a növényeinket. Óvatosan távolítsuk el a földet a gyökerekről, tisztítsuk meg a cserepet és ültessük friss földbe a növényünket. A penészgombák a talajt fertőzik meg, így ha a növények friss földbe kerülnek, jó eséllyel megmaradnak. 

Hogy megelőzzük a penész kialakulását, öntözzük virágföldet 1 pohár vízben feloldott 1 kiskanál citromlével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?