A cukorbetegség kezelése a demenciát is távol tarthatja

A kezeletlen cukorbetegek esetében jóval gyorsabban fejlődik ki demencia – állapították meg új tanulmányukban a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) kutatói.

A szakemberek cukorbeteg, prediabétesz állapotúak és normális vércukor szinttel bíró embereket vizsgálva kiderítették, hogy a kezeletlegn cukorbetegség esetén az Alzheimer-kór tünetei 1,6-szer gyorsabban fejlődhetnek ki a diabéteszben nem szenvedőknél. Távol tarthatják az Alzheimer-kórt azok a betegek, akiknek kezelik a cukorbetegségét – írták a szakemberek a Diabetes Care tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban.

„Eredményeink hangsúlyozzák a cukorbetegség és más anyagcsere-betegség korai felfedezésének fontosságát” – közölte Daniel A. Nation, az USC pszichológusa. „A cukorbetegek körében világosan köthető a gyógyszerezés ahhoz, hogy milyen gyors ütemben fejlődnek ki az Alzheimer-kór és a demencia, a szellemi elbutulás tünetei” – tette hozzá.

A kutatók mintegy 1300, 55 éves vagy idősebb ember esetében a tau-patológiát hasonlították össze, azt az agyban lassan szétterjedő fehérjegubancok összességét, amelyek egyértelműen az Alzheimer-kór jelei. A vizsgáltak közül 54 volt nem kezelt 2-es típusú cukorbeteg, 67 kezelésben részesülő cukorbeteg. A vizsgált alanyok közül 530-nak volt normális a vércukor szintje, és 250-en voltak a cukorbetegség előszobájában.

A különféle cukorbetegeknél vizsgálták és összehasonlították az agyi és gerincfolyadék diagnosztikájának eredményeit, amelyek az amiloid plakkok és a fehérjegubancok tüneteit jelzik. „Lehetséges, hogy a cukorbetegség kezeléséhez alkalmazott gyógyszerek számítanak az agyi leépülés előrehaladásában. Az azonban egylőre nem világos, miként lassítják, vagy akadályozzák meg azt, ez az amit a jövőben kutatni kell” – magyarázta Nation.

Kapcsolódók

Kimaradt?