Öt dolog, amit ne öntsön a lefolyóba

Aki sütésre-főzésre adja a fejét, annak számolnia kell a rendetlenséggel, mosatlannal. A konyhai tevékenységek közben akarva-akaratlanul hulladékot termelünk, amitől mihamarabb szeretünk megszabadulni. A lefolyóba azonban nem önthetünk be mindent meggondolatlanul, mivel ez nemcsak környezetszennyező, de később plusz munkát is jelenthet számunkra, amikor az eldugult lefolyóval kell megküzdenünk. 

Az eldugult lefolyó sok kellemetlenséget okozhat, pedig a probléma néhány aprósággal megelőzhető lenne.

  • Használt olaj. Nemcsak a lefolyónk tisztasága, de a környezetünk védelme miatt is érdemes a használt olajat összegyűjteni és leadni egy benzinkúton, ahelyett, hogy a lefolyóba öntenénk, ahol dugulást okozhat a csőben.
  • Rizs. Azt gondolnánk, hogy az a kevés, a rizs leszűrésekor a lefolyóba kerülő szem nem okozhat problémát. Ám a sok kicsi sokra megy elve ebben az esetben is érvényesül, a rizs megszívhatja magát vízzel és eltömítheti a lefolyót. 
  • Kávézacc. A kávézaccot sokféleképpen felhasználhatjuk (bőrradírként, növényápolásra), ám a lefolyóban nincs helye, mivel megtapadva a cső falán dugulást idézhet elő.
  • Liszt. Tésztagyúrás után a kezünkre ragadt lisztet ne a mosogató fölött dörzsöljük le, hanem a szemetesnél. A liszt vizzel érintkezve csirizes lesz, ami könnyen a lefolyó dugulásához vezethet. 
  • Tészta főzővize. A tészta leszűrésekor általában a vizet a lefolyóba öntjük, ezzel azonban jobb vigyázni. A vízben lévő tésztadarabok dugulást okozhatnak, a nagyon forró víz pedig akár a csöveket is megolvaszthatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?