Hogyan süssünk otthon kenyeret? Csíkdánfalvára utaztunk a válaszért

Kenyérből nincs két egyforma, legyen szó bármilyen fajtáról. A világ, a divatok felgyorsulásával az élelmiszeripar ezen ága is gyorsan fejlődött, hiszen megtalálható már a glutén-, laktóz- és lisztmentes kenyér is. Arról nem is beszélve, hogy lisztből is milyen sok fajta létezik, s hogy ezekből mind-mind kenyér készülhet. De mi van azokkal, akik otthon sütnének kenyeret? Kemence és hagyományos eszközök nélkül? Mire van igény és hogyan is kell használni az elektromos sütőket? Fütös Mónika, csíkdánfalvi lakost kérdeztük, aki több mint négy éve készít otthonában különféle kenyereket.

Már hosszú-hosszú évek óta és napjainkban is a kenyér egy alapvető élelmiszer, ami nélkül sokszor el sem tudnánk képzelni az étkezést. Az idő múlásával ennek is rengeteg fajtája megjelent, kezdve a hagyományos házikenyértől, egészen a diétás, vagy lisztmentes kenyérig. A paletta nagyon széles, kedvére válogathat a fogyasztó, akár ízben, állagban és összetételben is. A kenyér gabonafélékből készül, erjesztett tészta, és valóban egy néptáplálék. Némileg különböző formában, de a világ minden részén fogyasztják. Alapvető összetevői a só, a liszt, víz és élesztő.

A lepényből – azaz a kovásztalan kenyérből – fejlődött ki a kovászos kenyér. „A jó házikenyér készítése a következő: miután a kenyérsütés előestéjén megszitáltuk a használandó lisztet, ezt teknőbe vagy cseréptálba helyezzük s közepén kezünkkel gödröt csinálva, beleöntjük a langyos vízzel elkevert kovászt, melyet kevés liszttel lágyan elkeverünk s letakarva a következő reggelig langyos helyen hagyjuk. Másnap 3 órával a sütés előtt egy kevés élesztőt teszünk az este megkészített kovászhoz, sót, köménymagot vagy ánizst és körülbelül 8 l liszthez 4 l vizet teszünk” – mondta Füstös Mónika, aki a házikenyérre esküszik, ennek pedig a fehér, a félbarna és a teljes kiörlésű változatát készíti. A szabályozott összetételű és elnevezésű kenyereken kívül számos kenyérféle létezik. Mint sokan mások, Füstös Mónika is a nagymamájától tanulta a sütés-kelesztés művészetét, aztán tovább kísérletezve a lisztekkel, adagokkal, rájött, hogy ha többféle lisztet használ a tészta elkészítésekor, annál puhább lesz a kenyér.

Falvakban fás kemencékben sütik a kenyeret és a közvélemény szerint is az ilyen fajta az igazi székely kenyér, amikor a sütőben 770 fokban pirulnak a cipók. Viszont már sokan vannak, akik otthon, elektromos sütőben vagy lerben készítik el a termékeket. A technika fejlődésével ma már ez is lehetséges, s bár nem lesz olyan, mint a kemencében sült, sok lehetőség és eszköz áll rendelkezésre.

Egészségesebb és ízletesebb formája elkészíthető otthon is, mivel nincs benne tartósítószer. A kenyérsütés nem olyan nehéz, mint elsőre látszik, sőt talán könnyebb is, mint egy sütemény. Fontos betartani a receptben szereplő mennyiségeket, attól függően, hogy milyen félét akarunk elkészíteni. A receptválaszték is igen nagy, de semmiképp ne használjuk a „megkóstolom és majd ezt-azt beleteszek még” módszert, hiszen ezen múlik a kenyér állaga. A fehér lisztből készült tészták gyorsabban megsülnek, mint a barnák, ezért figyeljünk az elektromos sütő használatára, tanulmányozzuk át előtte a működési elvét. Ízesíthetjük különböző magvakkal, amelyektől még ízletesebb lesz.

Fontos lépés a kenyér kelesztése, akár konyhai robotgéppel is összekeverhetjük a hozzávalókat, ezután dagasszuk meg alaposan a tésztát. Ha nem élesztőport használunk, az élesztőt keverjük össze meleg tejjel és vízzel, így hamarabb megkel. „Legalább 10-15 percen keresztül kell alaposan átdolgozni a kenyértésztát, mindenképp kézzel, mivel a robotgép dagasztó feje gyakran nem egyenletesen végzi el ezt a feladatot. Kelesztés után pedig egy nyújtólapon formálunk belőle kenyér, kilfi vagy cipóformát” – tette hozzá a kenyérszakértő édesanya.

Egy műanyag tálban, konyharuhával letakarva kell kelni hagyni a masszát, legalább egy órán át, legyen szó bármilyen kenyérfajtáról. Lényeges, hogy mindez melegben történjen. „Sokan, akik kenyeret készítenek elfelejtik bevagdosni a nyers tészta tetejét, sütés előtt, pedig ez a kulcsa annak, hogy ne puffadjon fel a kenyér, ami ha megtörténik gyakorlatilag üres marad a belseje” – emelte ki Füstös Mónika. Ezután ki kell vajazni egy tepsit és bele helyezni a megkelt kenyeret. A bevágás körülbelül fél centiméteres, a tészta tetején, így sülés közben kettényílik és elillan a levegő belőle. Ezután megkenhető tojássárgájával és mehet is a sütőbe. Közepes lángon vagy fokozaton (recepttől függően) ötven perc alatt készre sül a tészta, ezt péktűvel, fogpiszkálóval lehet ellenőrizni. Ropogósabb lesz, ha a tepsi alá egy kis fazékba vizet helyezünk.

A teljes kiőrlésű liszt rostokban gazdagabb, egészségesebb. Kedvező hatással van az emésztésre és magas a vitamintartalma is. Fontos viszont a jó minőségű liszt és a pontos adagok kimérése. A barna liszteknél is hasonló az eljárás, így ha kenyérsütésre adjunk a fejünket a lehetőségek határtalanok. Mint mindennel, az elkészítéssel is kísérletezni kell, többször megpróbálni, míg tökéletes nem lesz. Személyre szabható, akárcsak a ruha, s biztosak lehetünk abban is, hogy az általunk elkészített kenyér semmiféle egészségtelen dolgot nem fog tartalmazni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?