Tíz dolog, amiről lemondhat nagyböjtben

Nagyböjt idején, hamvazószerdától a húsvétvasárnapig tartó időszakban vallási vagy egyéb okok miatt megfogadhatjuk, hogy lemondunk valamiről. Az egy hete elkezdődött böjti időszak kíválóan alkalmas a testi és lelki megújulásra, a változtatásra, az életünket jobbá tevő szokások bevezetésére. Sokan a hagyományokat követve a húsról, a tejtermékekről mondanak le, esetleg próbálnak gátat szabni függőségeiknek és kevesebb kávét, alkoholt, cigarettát fogyasztanak. A lemondásnak azonban vannak más formái is, így cikkünkben összegyűjtöttünk tíz lehetőséget a rendhagyó böjtre. 

A böjt időszaka lehetőséget ad arra, hogy átgondolkodjuk: az életünk melyik területén szeretnénk fejlődni és milyen apró változtatásokat tudnánk bevezetni ezek elérése érdekében? Tíz lehetőséget ajánlunk a lemondásra, amelyek által jobbá teheti az életét. 

  • Telefon és közösségi média. Valószínűleg kevesen tudnánk teljes mértékben lemondani a telefon és a közösségi médiák használatáról, hiszen a mindennapjainkat behálózták a kütyük. Lehetünk azonban tudatosabbak a használatukban, tarthatunk bizonyos időszakonként digitális detoxot, korlátozhatjuk azokat a helyzeteket, amikor a telefonunkat használjuk. Lemondhatunk például a reggeli facebookozásról, az ebéd közbeni Instagram-görgetésről vagy napi öt videó megnézéséről.
  • Emoji-használat. Megfigyeltük már az online kommunikációnkban, milyen gyakran használunk emojikat? Bár ennek káros hatásairól nincs tudomásunk, a túl sok mosolygó arcocska akár zavarhatja is a kommunikációt. Le tudnánk erről mondani? Próbáljuk ki!
  • Műanyagböjt. A magyarországi Humusz Szövetség nagyböjt időszakára meghirdette a műanyagböjt nevű kampányát, melynek célja felhívni a figyelmet a műanyagszennyezésre és a fogyasztókat a műanyagmentes élet kipróbálására bíztatni. Egyik napról a másikra azonban nem tudunk megszabadulni a környezetünben lévő összes műanyagtól, de haladhatunk ebben fokozatosan. Lemondhatunk például az egyszer használatos műanyag eszközökről (zacskó, kávés pohár) és helyettesíthetjük ezeket nem eldobható alternatívákkal, például: vászon bevásárlószatyorral, termosszal. Egy kis lemondással sokat tehetünk környezetünk védelmében. 

  • Szénsavas üdítők, cukrozott italok. Bár a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez, nem mindegy milyen italokat iszunk. A szénsavas üdítők és italok elsősorban frissítenek, oltják a szomjat, ám kevés pozitív egészségügyi hatással rendelkeznek a hozzáadott cukor, ízfokozók és adalékanyagok miatt. 
  • Ételrendelés. Egy hosszú munkanap után hazaérve, amikor üres a hűtő és a gyomrunk sokkal egyszerűbb ételt rendelni, mint lemenni vásárolni és főzni. Pénztárcánk épsége miatt is érdemes erről lemondani, összeszedni magunkat és készíteni gyorsan valami finomat. 
  • Gyorsételek, péksütemények. Ha egészségesen szeretnénk étkezni annak első lépései között szerepel, hogy lemondunk a gyorséttermekről, valamint a rohanás közben megvásárolt és elmajszolt ételekről. Igyekezzünk ezeket elkerülni legalább a nagyböjti időszakban. 
  • Mozgólépcső és lift. A rohanó hétköznapokban a sűrű programjaink közé nehéz beiktatni egy-két óra edzést, futást, azonban ha lemondunk a mozgólépcsőkről és a liftről és ehelyett lépcsőzünk, minimális mozgást sikerült becsempésszünk a napjainkba.  

  • Még egy rész. Nem baj, ha kikapcsolódásként szívesen nézünk egy részt a kedvenc sorozatunkból, ám ha egy este alatt egymást követik az epizódok (és évadok), másnap pedig fáradtan és nyúzottan kelünk fel, ideje elgondolkodni: nem lenne elég csak egy részt megnézni?
  • Késés. Sokunk bosszantó és kellemetlen tulajdonsága a késés. Csak öt percet késünk a munkahelyünkról, a gyerek zongoraórájáról, fél órával később érünk oda a baráti találkozóra vagy fejezzük be a határidős feladatainkat, ismerős? Az egyik legnehezebb nagyböjti kihívás lehet ilyenkor a késésről való lemondás, azaz a pontosságra való törekvés.
  • A plusz programok. Ha hétfőn végiggondolva a hét tennivalóit, feladatait, programjait alig találunk szabad órákat és már szerdán kimerülten várjuk a hétvégét, ideje elgondolkodnunk és egy huszárvágással lemondani néhány plusz programot. Nekünk is szükségünk van a pihenésre, feltöltődésre, így ha vannak nem sürgős tennivaló, átütemezhető feladataink, néha-néha mondjuk le ezeket.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?