Miért jók a küzdősportok? Szakértőt kérdeztünk

Sokan előítélettel tekintenek a küzdősportokra, agresszívnek tartják őket és úgy vélik, hibás értékrendre tanítja művelőit. Minden azonban azon áll vagy bukik, hogy mire használjuk az erőnket és mit akarunk ezáltal megtanulni. A cselgáncs, a kick-box és a többi küzdősport nemcsak önkontrollra, fegyelemre, tiszteletre tanít, de kondícióban tartja a testet és nem utolsósorban néhány önvédelmi módszer is elsajátítható – minderről Papp Róbert-Florián csíkszeredai sportembert számolt be, aki crossfit edző és a cselgáncs (dzsúdó) elkötelezett híve.

A cselgáncs egy keleti harcművészeti ág, amelynek egyik fő szempontja a mozdulatok, formációk és a mozgások tökéletesítése.

„A dzsúdó mint harcművészet, fegyelmet és kontrollt tanít meg művelőinek, de nemcsak magában a sportban, hanem a mindennapokban is a segítségünkre lehet” – kezdte gondolatait a sportoló. Elmondása szerint mindez sokat segít az emberekhez, társaihoz való viszonyulásban, segítségnyújtásban, az alázatban. A sport által lett céltudatosabb, gyorsabban hoz meg nehéznek tűnő döntéseket. A cselgáncs fejleszti a kreativitást is, hiszen taktikázni kell, improvizálni, felmérni az „ellenség” képességeit. Ugyanakkor az alázatra is szükség van, mert nem ellenfélként, hanem társként kell tekinteni a másikra, akitől szintén tanulhatunk valami újat. Saját határainkat feszegetve, sok-sok új dolgot fedezhetünk fel magunkban.

„Természetesen az sem elhanyagolható, hogy a küzdősportok fejlesztik a sporttudatot, a koordinációt, az ügyességet, a gyorsaságot és jó erőben tartanak” – mondta Papp Róbert-Florián. Mint önvédelmi sportág, szükség esetén megóvhat a mások által okozott sérülésektől, de azt is megtanítja, hogyan kell elesni, gurulni. Ide tartoznak még a dobások, leszorítások, karfeszítések is, amelyek mind-mind alapjai a cselgáncsnak. Ezeket persze szigorúan csak az edzéseken használják, aki nem rendeltetésszerűen űzi az önvédelmet, azt eltiltják a sporttól, ami jogos is, mivel komoly sérüléseket lehet általa okozni.

A dzsúdószőnyeg 4 vagy 5 cm vastag, tömött szivacs, ezen gyakorolják és fejlesztik a mozgást, a taktikákat. „Én már 26 éve foglalkozom ezzel a sporttal, és már az elején az tetszett nagyon benne, hogy másokkal összemérhettem az erőmet, a tudásomat. Mindig jobb akartam lenni, bár ez a hozzáállásunktól is függ. Van, akit lehúznak a kudarcok, elveszíti tőle a kedvét, ha nem győz. Azonban meg kell tanulni ezekből is erőt meríteni, rájönni, hogy mindig van új a nap alatt és hogy sosem lehetünk elég okosak” – folytatta az edző.

Hogyan védjük meg magunkat?

A cselgáncs különlegessége a változatossága, ugyanis ha egy ellenfelünk kiismer, akkor előlről kell kezdeni és más trükköket választani, hogy meglephessük őt. Folytonos gyakorlást igényel ez a sportág, mert mindig van valami új mozgás, formáció benne. A cselgáncsban vannak olyan mozdulatok is, amelyek a hétköznapokban jól jöhetnek, amikor meg kell védenünk magunkat. Az önvédelem lényege egy jól irányzott ütés vagy rúgás, amivel ártalmatlanítható a támadó, legalább annyi időre, hogy egérutat nyerhessen az áldozat. Érdemes elsajátítani azokat a gyakorlatokat amelyek megtanítják, hogyan szabadítsuk ki magunkat a támadó szorításából. Támadás esetén a leghatásosabb védekezés az ágyéki rész megrúgása, vagy a szem megütése. 

A harcművészet gyakorlása adhat egy magabiztosságot és öntudatot, hogy meg tudjuk védeni magunkat. A valóságban azonban a támadások nagy részénél az áldozatok annyira leblokkolnak, hogy nem tudják megvédeni magukat. Biztonságunk érdekében nem árt, ha van nálunk egy paprika- vagy gázspray, illetve ha hozzátartozóink, családtágaink tudják, hogy éppen hol tartózkodunk. A támadók mindig a „sebezhető” embereket keresik, hiszen ők könnyebb célpontok.

„A hétköznapokban is érnek kudarcok, a cselgáncs pedig, az önvédelem mellett megtanít ezek kezelésére. Segít, hogy higgadtak és nyugodtak maradjunk, így jobban át tudjuk gondolni az adott helyzetet” – magyarázta Papp Róbert-Florián, aki szerint ez az egyik legfontosabb a sportolásban. Érdemes megtanuljuk megvédeni magukat, de a kondiciónk fejlesztése, testünk fizikai és szellemi fitten tartása is fontos lehet. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?