Mit kezdjünk a problémás arcbőrrel? Bőrgyógyász előadásán jártunk

A szép bőrhöz elengedhetetlen, hogy ne csak kívülről ápoljuk, hanem figyeljünk oda az életmódunkra. Főként az egészséges arcbőrhöz elengedhetetlen a helyes, változatos táplálkozás, a rendszeres mozgás, az egészséges életmód, hiszen ez az a testrész, amelyet először megpillantunk egy emberen. Jelentkezhetnek viszont olyan bőrproblémák is, amelyekre csekély befolyásunk lehet, például a serdülőkorban megjelenő bőrpanaszok, esetleg a veszélyesnek ítélt anyajegyek. Szász Enikő Csíkszeredában dolgozó kozmetikus szervezésében Dr. Galaczi Zsuzsa, csíkszeredai bőrgyógyász a pattanásokról, a rozaceáról és az anyajegyekről beszélt szépségápolási szakembereknek, illetve érdeklődőknek. 

„Sokféle bőrprobléma jelentkezhet, de mindez függ a bőr típusától és a külső behatásoktól. Az egyre több terméknek, a helytelen kezeléseknek és a készítmények használata előtti tájékozódás hiányának köszönhetőent egyre gyakoriabbak a bőrproblémák” – kezdte a szakorvos. Azt is kiemelte mindenekelőtt, hogy az alkohol fogyasztása minden bőrprobléma esetén súlyosbítja a betegséget, illetve nem javasolja sem a szolárium használatát, sem a déli órákban erős napfényben tartózkodást.

Az előadás során a doktornő olyan betegségekről beszélt, amelyek gyakoriak a mindennapokban, de azt is elmondta, mit javasol kezelésként. Először az úgynevezett seborrhoeás dermatitis nevű betegségről tájékoztatott, amely jelentkezhet a fejbőrön, a homlok határán, a szemöldök mentén, tünete a sárgásfehér, korpásodó hámlás. Ennek hátterében a fokozott faggyútermelés áll, ami a bőr védőflórájának egyensúlymegbomlásáról árulkodik.

Az akné (pattanás) az egyik – főként fiatalok körében – legelterjedtebb bőrprobléma. Ez egyfajta bőr állapot, amit elsősorban a pubertáskorra jellemző hormonális változások okoznak, amelyek fokozott faggyútermelésre serkentik a bőrt, emiatt a bőr zsírossá válik. A pattanások felnőtt korban is jelentkezhetnek mindkét nem esetében, ennek seborrhea lehet az oka. Több fajtája is létezik, befolyásolhatja a meleg, nedves éghajlat, a párás környezet is, de ugyanígy kozmetikum is okozhatja, vagy túlzott jód- és krómbevitel.

A szakember ennek kezelésére a bőr mindennapi ápolását, diétát és fénykezelést javasolt, valamint olyan krémeket, amelyeket szigorúan orvos írt fel, előzetes kivizsgálás alapján. „Helytelen álláspont az a mindennapokban, hogy spontán javulnak a tünetek. Minél korábban fordulunk orvoshoz, annál hamarabb szűnik meg a probléma” – mondta Galaczi Zsuzsa.

Nem lehet gyógyítani a rozaceát

A rozacea a kelták betegsége, hiszen főként az I-II-es bőrtípusú (tehát világos hajú és szemű, fehér bőrű) emberek arcán jelentkezik. Genetikai hajlam, az arcbőr ereinek és beidegzésének, illetve a bőr immunrendszerének zavara az, amelyek összjátékaként az arcbőr egyébként nem káros, hétköznapi behatásokra is bőrpír, duzzanat és gyulladás keletkezik. Ez a bőrtípus sokkal érzékenyebb a fényre, ezért még nagyobb elővigyázatosságra van szükség.

„Nem tudom eléggé hangsúlyozni a helyi szteroid kezelés káros hatásait. Ezek kezdetben javítanak a helyzeten, majd megjelennek a mellékhatásai, amelyek egyre csak súlyosbodnak. A kezelés elhagyásakor pedig erőteljesen súlyosbodnak” – tette hozzá a szakember, aki példaként azt is megemlítette, hogy ezek a készítmények egyik páciensénél (hölgynél) okoztak már arcszőr növekedést is.

A rozacea egy rendkívül „érzékeny” betegség, az orvostudomány egyelőre csak kezelni tudja, gyógyítani még nem. Csak orvos segíthet a betegnek, de egy kozmetikus is figyelmeztetheti kliensét és tovább irányíthatja egy erre szakosodott bőrgyógyászhoz. Megelőzésképpen viszont csökkenteni lehet az irritáló tényezőket, mint szappan, alkoholos oldatok és kozmetikumok kiiktatása. Figyelni kell a magas fokú fényvédelemre, nemcsak a rozacea esetében, hanem egészséges bőrnél is.

Az anyajegyekről

Dr. Galaczi Zsuzsa elmondta, az anyajegyek három csoportba sorolhatók. Az egy centiméter, normál formájú anyajegy normális, illetve a kiemelkedő, karfiolszerű is, amely összetett, de jóindulatú. Akkor sem kell megijedni, ha előemelkedő és bőrszíne van. Akkor van baj, ha egy anyajegy aszimetrikus, szélei nem szabályosak, ha nem egységes színű vagy elváltozik a mérete, formája. A megelőzés és a változások észlelése kulcsfontosságú, hiszen kialakulhat melanóma is, amely a bőr rákos megbetegedését jelenti.

A doktornő ajánlja az évenkénti (legalább egyszeri) vizsgálatot, amely során ellenőrzik a bőrt, az anyajegyeket. A bőrbetegségek kezelésének is az egyik „titka”, hogy kérdezzünk, megelőzzünk és kérjünk segítséget, ha szükségünk van rá, hiszen jobb félni, mint megijedni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?