A muránói üvegtől, a papírszalagon át a préselt virágig: a kolozsvári márciuskavásáron jártunk

Nálunk manapság már minden utcasarkon lehet vásárolni márciuskát, melynek megjelenési formái kimeríthetetlenek. A kemény tél alól ez a kis tavaszi jelkép egyfajta felszabadulás: akár a szerelem kezdetét, a természet rügybeborulását is jelentheti. Kolozsváron a Főtéren, a Karolina téren, a Diákművelődési Ház első emeletén szervezett vásárokban, vagy a piacok közelében felállított vásári standoknál kaphatunk márciuskákat.

Végigjárva a standokat, házikókat megállapíthatjuk: a kézműves, egyedi darabok uralják a piacot. Hála Istennek, tehetnénk hozzá, hiszen az egykori sorozatra gyártott giccsdömping helyett valóban szépen megmunkált, különleges darabokat találunk, amikben a kézműves műgondja, kreativitása, a tárgy mívessége is megmutatkozik. Mivel a választék is bőséges, az egyéni választásnak is sokkal inkább helyt ad a vásár, az egyszerűbb, hagyományosabb daraboktól egészen az egyedi kivitelezésű  ékszerekig, amiktől a megajándékozott is egyedinek, különlegesnek érezheti magát.

Találunk itt a hagyományos egyszerű fémtárgyaktól kezdve, a horgolt, gyöngyökből fűzött, papírból hajtogatott, fából vagy csontból faragott, kerámiából, porcelánból égetett, Swarosvki-kristályból vagy tűzzománc technikával készített egyedi darabokat. Talán nem tévedünk, ha azt mondjuk, alighanem a muránói üvegből készített darabok a vásár „királynői”. (Mindjárt mögöttük a Swarovski-kristályok az udvarhölgyek.) Erről a különleges, üvegkészítési technikáról dióhéjban annyit: a velencei mestereknek köszönhetően évszázadokig rangot és előkelőséget jelentett egy-egy ilyen üvegtárgy birtoklása.

A muránói valóban különleges darabokért már mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Az egyes daraboknak tehát valóban csak a kivitelező fantáziája és ügyessége szab határt. De találtunk a vásárban olyan egyedi darabokat – igaz nem márciuska, hanem tavaszi képeslap – amely préselt virágokból készültek. Kérésünkre a mester készítésük titkát is elárulta: a tavasszal-nyáron frissen szedett virágot hagyományosan lepréselik, majd finoman, hogy a törékeny szirmok ne sérüljenek, sziromról sziromra, levélről levélre a leendő képeslap címoldalára ragasztják. Majd az így készült képeslapot celofánnal bevonják, hogy időtálló maradjon.

Nem kevésbé időigényes a papírból hajtogatott, pontosabban papírszalagokból ragasztott egyedi márciuska sem. Hiszen ahhoz, hogy teszem azt a hóvirágnak csak egyetlen szirma is elkészüljön, nem kevés pontosan vágott papírszalagocska precíz összeállítására, ragasztására van szükség. Ha nem elég precíz a hajtás vagy a vágás, összegyűrődik, vagy kilóg a többi közül, oda az összhatás. Mivel a papír – még ha sűrű ragasztástól tömötté is válik – mégiscsak törékeny anyag lakkal fújják le, hogy tartós maradjon. Egyébként maga a technika univerzális, hiszen ragasztott papírcsíkokból, amiket különböző mintákra formázhatunk, nemcsak márciuska készülhet, hanem akár karácsonyfadísz vagy éppen nyakláncmedál és fülbevaló is.

A vásárokban természetesen nemcsak márciuskákat találunk, aki helyi termelőtől szeretne étel- vagy italkülönlegességet, ékszert, játékot vásárolni, az is megtalálhatja itt a választását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?