Ma van a bókolás világnapja!

Mikor bókoltunk utoljára valakinek? Mikor kaptunk utoljára valakitől dicséretet? Bókolni, vagy bókot kapni egy örömteli dolog, mégis gyakran elfelejtkezünk róla. A Days Of The Year szerint március 1. a bókolás világnapja, amely nagyszerű alkalmat nyújt arra, hogy egy kicsit kedveskedjünk valakinek. 

A világnapot egy holland férfi, Hans Poortvliet találta ki, aki vallja: „Egy őszinte és személyes bók nem kerül semmibe, hatása mégis óriási lehet". Célja, hogy március 1-je, az év legpozitívabb napja legyen.

Ahhoz, hogy csatlakozzunk a bókolás világnapjához nincs szükségünk csupán odafigyelésre, kedves szavakra és mosolyra. A világnap kitalálója hangsúlyozza, hogy míg a Valentin-nap, a nők nemzetközi napja hangsúlyosan kötődik a kereskedelemhez, addig a bókolás világnapján nem az ajándékokkal, hanem a szavakkal való kedveskedésre buzdít. 

Fontos, hogy a bókolás világnapján őszintén dicsérjünk meg valakit, ne csak azért mondjunk valamit, mert világnap van, hanem azért, mert azt komolyan gondoljuk. Igen, ehhez le kell tennünk a telefont, észre kell vennünk másokat és oda kell figyeljünk rájuk. 

Néhány ötlet

Kinek kedveskedhetünk, okozhatunk? A párunknak, a szüleinknek, a gyerekeinknek, a kollégáinknak, a buszon mellettünk ülőnek stb.

  • Megdícsérhetjük a kolléganőnket, aki tavaszi színekbe öltözött.
  • Bókolhatunk a párunknak, aki elkészítette a kávénkat, gyorsan elkészült reggel.  
  • Megköszönhetjük a buszsofőrnek, hogy nem csukta be előttünk a busz ajtaját. 
  • Megdícsérhetjük a gyerekünket, aki megette a vacsorát, felöltözött egyedül.
  • Kedveskedhetünk a szüleinknek, nagyszüleinknek azzal, hogy elmondjuk nekik, milyen jó, hogy tudják használni a számítógépet, okostelefont.

A bókolás világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy őszinte dicséretet adni és kapni egyaránt jó érzés.  

 

Kapcsolódók

Kimaradt?