Tényleg többet vásárolunk éhesen?

Gyakran hallani azt a tanácsot, miszerint ne menjünk éhesen vásárolni, ha nem akarjuk telepakolni a kosarunkat fölösleges élelmiszerekkel. Valljuk be a hétköznapok rohanásában nem könnyű ezt megfogadni, hiszen csak munka után, a gyerek különórája alatt, egy találkozó előtt gyorsan beszaladunk a boltba és bevásárolunk, akár éhesek vagyunk, akár nem. De vajon tényleg az éhségérzet miatt esünk túlzásokba vagy ez csupán egy tévhit? Ennek próbált utánajárni a The Daily Meal

A jelenség már a tudósok érdeklődését is megmozgatta, számos tanulmány és kutatás foglalkozott ezzel. 2013-ban például JAMA Internal Medicine szaklapban publikáltak egy kutatást, melynek során közel 70 embert éheztettek öt órán keresztül, majd a tesztalanyok fele kapott egy kevés kekszet, míg a másik fele éhen maradt. Ezután a kutatásban résztvevőkkel egy számítógépes játék során vásárlást szimuláltattak. A kutatókat is meglepte az eredmény, hogy a két csapat körülbelül hasonló mennyiségben vásárolt. Ám az ördög a részletekben rejlik, így azt is megfigyelték, hogy az éhes vásárlók magas kalóriatartalmú ételeket (nassolnivalókat, cukorkákat) tettek a kosarukban, azok viszont akik a feladat előtt kekszet kaptak, inkább az egészséges élelmiszereket (gyümölcsöket, zöldségeket) vásároltak. 

Mielőtt azonban levonnánk a következtetést, hogy bevásárlás előtt érdemes enni pár falatot, érdemes tudni, hogy az egyik kutató, Brian Wansink hibás módszertana miatt visszavonták a tanulmányt. Szerencsére azonban más kutatások is foglalkoztak a jelenséggel. A Michigan Egyetem vizsgálatainak keretében iratcsipeszekkel tesztelték, többet vásárolnak-e éhesen az emberek. A kísérlet során arról kérdezték a kutásban résztvevőket, hogy éhesek-e, mennyi iratcsipeszt szeretnének venni, illetve mennyit vásárolnának, miután kipróbálták a csipeszeket. Az elégedettségüket ugyan nem befolyálta az éhség, ám a vásárolni kívánt csipeszek mennyiségét igen.  

Az tehát, hogy mennyire igaz, miszerint éhesen többet vásárolunk, nem teljesen egyértelmű. Mindenesetre ha néhány falat (egy alma, egy keksz, egy kis nassolnivaló) elfogyasztásával elkerülhetjük, hogy többet és feleslegesen vásároljunk – ezzel kímélve a környezetet és a pénztárcánkat is –, érdemes enni valamit bevásárlás előtt.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?