Foltot hagyott a mosószer a ruhán? Így tisztítsa ki!

Ki ne szeretné a frissen mosott, majd a levegőn megszárított ruhákat viselni? A szekrényből kivett friss ruha egy nehezen induló reggelt is fel tud dobni. Ám ezért az érzésért meg kell dolgozni: szín szerint kell válogatni a ruhákat, berakni a mosógépbe, majd a szárítógépbe, vagy éppen kiteregetni a szárítóra, majd összeszedni és kivasalni. Rendkivül bosszantó azonban, ha a tennivalók közben észrevesszük, hogy a mosópor foltot hagyott a ruhán. Van erre megoldás, az Apartment Therapy szakértője pedig el is árulta.

A fehér foltos ruhánál már csak az bosszantóbb, amikor nem teregetés közben, hanem a szekrényből kivéve, esetleg már felvéve vesszük észre a foltot. A szakértő, Laura Goodman szerint a mosószereket úgy alkották meg, hogy azok tisztítsák a ruhákat, így technikailag nem lehetséges, hogy foltot hagyjanak. Hogy ez mégis megtörténik, annak az lehet az oka, hogy a mosószert nem rendeltetésszerűen használják. 

„A mosóportól foltos ruhák megelőzésének legegyszerűbb módja, ha betartjuk a használati utasítást: odafigyelünk a tisztítószer adagolására és rendeltetésszerűen használjuk" – tanácsolja a szakértő. 

Így távolíthatja el a foltot!

Ha nem tudtuk megelőzni és a mosószer foltot hagyott a ruhánkon, az alábbi lépéseket követve tisztíthatjuk ki.

  • Öblítsük a ruhát forró vízzel!
  • Óvatosan csavarjuk ki!
  • A ruhát simítsuk ki!
  • A foltos területet dörzsöljük be alkohollal. Egy hasonló anyagon vagy a ruha belsején érdemes kipróbálni az alkoholt, nehogy kivegye a ruha színét. 
  • Hagyjuk hatni az alkoholt legalább 10 percig.
  • Langyos vízzel öblítsük ki a ruhát. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?