Hogyan készülnek a Waldorf babák? Babavarró szakértőnél jártunk

Kisgyerekként a játék és a fantázia jelenti a világot. Minden gyermek más és más, de valószínűleg nehezen találnánk olyan lánykát, aki gyerekként ne babázott volna. A babázásnak számos jótékony hatása van, a gyerekek például kivetítik érzelmeiket a babákra. A Waldorf-babák egyre népszerűbbek Erdélyben is, Csíkszeredában pedig workshopokat is szerveznek, ahol saját kezűleg készíthetjük el ezeket a különleges pedagógia szemlélettel rendelkező játékokat. A workshop szervezőjét, Fodor Mónikát kérdeztük, aki örömmel mesélt a Waldorf-babákról és elkészítésük fortélyairól.

A Waldorf-pedagógia egy emberközpontú pedagógiai megközelítés, mely az osztrák Rudolf Steiner oktatási filozófiáján alapul. Rudolf Steiner tanításának alapja a fejlődő gyermek testi-lelki-szellemi igényeiből indul ki, ezért javasolta a jó minőségű, természetes anyagok használatát a műanyag játékokkal szemben. Az iskolájában tanuló gyerekek saját maguk készítettek játékokat és varrtak babákat, így született meg az első Waldorf-baba, ami tovább vitte Steiner tanítását. 

A Waldorf-módszer három fő szakaszt különböztet meg a gyermekek fejlődésében. A nevelés a gyermek korai éveiben a praktikus, gyakorlati tevékenységekre és a kreatív játékot támogató környezet biztosítására fókuszál. Az általános iskolában a hangsúly a tanulók művészi kifejezőképességének és szociális képességének fejlesztésére tolódik, fejlesztve a megértés analitikus és kreatív módjait, amit szintén használnak a babák varrásában, elkészítésében is. A középiskolában a kritikai gondolkodásra és az idealizmus elősegítésére koncentrálnak. Az egész megközelítés hangsúlyozza a fantázia szerepét a tanulásban, és fontosságot tulajdonít a szellemi, gyakorlati és művészeti elemek integrálásának.

A Waldorf babák segítik a gyerekek lelki és szellemi fejlődését, ezért a babáknak egyáltalán nincs, vagy csak jelzésértékű az arca. A szemük egy pötty, a szájuk egy vonal, így tudhat a baba sírni, nevetni, kiabálni, aludni, tulajdonképpen bármit, amit egy gyermek el tud képzelni. Némely babának készíthetünk orrot, kidolgozhatjuk részletesebben a testét is, de ezzel csakis a felnőttek igényeinek tennénk eleget, mert a gyermekek kicsit sem hiányolják ezt a részletes kidolgozást.

„Az egyik leglényegesebb tulajdonsága az, hogy a baba elkészítéséhez szükséges a munka folyamatában való elmélyülés, a pontosság, a gondosság és a magunkkal szembeni igényesség. Itt egy bensőséges viszonyról beszélek, amely lelket ad a babának, kialakítja a karakterét és egyedivé teszi” – kezdte gondolatait Fodor Mónika.

Fontos még, hogy a babák elkészítéséhez kizárólag természetes alapanyagokat használnak: a test és a ruhák pamutból, vászonból vagy más természetes anyagokból készülnek; a tömőanyag pedig kizárólag gyapjú lehet. Azt is figyelembe kell venni, hogy kinek készülnek ezek a babák. Az álommanó puha, gyűrögethető, befalható, megmarkolható, biztonsággal lehet adni már a kisebb gyermekeknek is.

„A babák fejét és testét gyapjúból készítjük el, az arcát hímezzük szintén gyapjú vagy pamut fonalból. Mindezek természetesen kézzel készítve, általában 3-5 órát vesznek igénybe. A haj horgolással készül, az előbb említett anyagok valamelyikéből és nincs ez másképp a baba ruhájával sem, amelyet rá adunk. A testének elkészítése során dupla varrást alkalmazunk, hogy tartósabb legyen és bírja a gyűrődést” – avatott be a részletekbe a szakértő.

„Kislánykorom óta nagyon szerettem a babákat vagy más, kitömött állatokat készíteni. Mindig is alkottam valamit, sok babaruhát varrtam. Amikor megláttam az első Waldorf babát, teljesen beleszerettem” – emlékszik vissza a szakértő. „Ezután elkezdtem keresgélni és rátaláltam egy Magyarországon megszervezett tanfolyamra, ahol az első, saját babámat el is készítettem. A kislányomnak, Anettnek készült és így lett ez a vállalkozásom neve is. Nagy öröm számomra a babák készítése, mindegyik egyedi és szívem-lelkem benne van” – tette hozzá.

Mónika azt is elmondta, hogy most már főállásban dolgozik a babákkal, legnagyobb kihívásként a székely babák készítésére emlékszik vissza. A tanfolyamokon azt a tudást adja tovább, amit ő is kapott Magyarországon. Kellékeket, eszközöket biztosít a résztvevőknek, vannak különböző minták, így mindenki egyedi babával térhet haza. Nagy az érdeklődés a workshop iránt, sok-sok Waldorf baba lát napvilágot Csíkszeredában.

„Ezek a fajta babák arról nevezetesek, hogy nagyon egyszerűek. Az arcuk nincs részletesen kidolgozva és természetes anyagokból készülnek, mint a gyapjú, pamut vagy vászon. A kezük és lábuk puha, így a gyerekek ölelgethetik. Népszerűek, mint első baba ajándék. A baba haja és szeme megegyezik általában a kisgyerek vonásaival, aki játszik vele” – mint kiderült a felnőttek is kedvelik, hisz Ausztriából is akadt már megrendelője Mónikának.

A szakértő szerint bármerre is fejlődjön a technológia, a babák mindig megmaradnak és egyre nagyobb értékük lesz a természetes, kézzel készült játékoknak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?