A kolozsvári szalonnafesztiválon jártunk

Egészséges étkezés ide vagy oda, a hagyományos erdélyi parasztsonka vagy szalonna még mindig alapélelmiszernek számít, legalább is erre mifelénk. Az idén február 1. és 3. között új helyszínen a ROD étterem teraszán (Tordai u. 160.) megrendezett háromnapos „szalonnaünnepen” többek között azt is megtudtuk, hogy a mangalicazsír egészséges – és megkóstoltuk: nagyon finom is.

Ahogy ilyenkor lenni szokott, nem csak szalonnát és kolbászt találunk a vásáron. Aki házi készítésű sajtot, töpörtyűt, disznófősajtot, felvágott- vagy sonkakülönlegességeket, esetleg a bablevesbe való csülköt szeretne, az is megtalálja a választását. No és persze a pálinkák, kézműves sörök, házi készítésű lekvárok, szörpök, tésztafélék gazdag választéka sem marad el.

Egy ilyen esemény nemcsak a nézelődésről, vásárlásról szól, hanem lehetőséget teremt a termelők közti megméretkezésre. A vásár ideje alatt mindennap 12 és 21 óra között más-más kategóriában lehet versengeni. Február 1-jén, pénteken 16 órakor a szalonnákat, 2-án, szombaton 16 órakor a kolbászokat és a sonkákat, 3-án, vasárnap 16 órakor pedig a házi felvágottakat zsűrizik. A verseny tétje oklevelek és kisebb ajándékcsomagok – és persze a szakmai önérzet, elégtétel. A szalonnaverseny első helyezettje egy műgyanta tálcával lehet gazdagabb.

Az idei zsűri tagjai: Kovács Ferenc szakács, Radu Zărnescu, az Euro-Est Alternatív Kulturális Egyesület elnöke, György Attila író, szalonnaszakértő, Sabin Gherman publicista, Vincze Péter mérnök, farmtulajdonos.

Akik mindig itt vannak a SzalonnaFeszten…

A Farkaslakához tartozó firtosváraljai Bálint Margit standján jólesően megpihen a tekintet: színpompás lekvárok, szörpök, teafüvek, házi tészták sorakoznak itt pedáns rendben, gondosan felcímkézve. Elárulja, 7 éves családi vállalkozás az övék, amiben mindenkinek megvan a maga feladata: a fia a szörpöket készíti, a menye címkéz, csomagol, ő maga pedig nyugdíjas lévén leginkább az eladásban veszi ki a részét. Nagyon jó alkalom egy-egy ilyen kiállítás és vásár, részt is vesznek, ahol csak tudnak a Kolozsvári Nagyar napokon is ott vannak például. (Elnézve az vásárlókat, nézelődőket az emberek ilyenkor valóban bőkezűbbek.) Hangsúlyozza, hogy náluk minden csakis természetes alapanyagú, de minek is lenne másként: dió van a kertben, fenyő a Hargitán – mondja nevetve. Egyfajta specialitásuk, amire nagyon büszke a homoktövis sűrítmény – nyersen, feldolgozatlanul üvegekbe töltve minden cseppje C-vitamin. Csipkebogyólekvárból is kétfélét termelnek: egy hagyományos főzöttet és hőkezelés nélkülit, utóbbiban az értékes hatóanyagok teljes egészükben megőrződnek.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?