Ezért akarnak a férfiak leginkább reggel, a nők pedig este szeretkezni

Mindannyian mások vagyunk, így előfordulhat, hogy a párkapcsolatunkban is különböznek igényeink a párunkétól. Például több ölelésre, érintésre vágyunk, más a szexuális étvágyunk vagy éppen más időpontban szeretünk szeretkezni. Feltűnhetett már, hogy míg a férfiak leginkább reggel, addig a nők inkább este szeretnek összebújni. A Femina.hu szerint, ha ezt tapasztaltuk, nem egyedi esetről van szó, megvan erre a tudományos magyarázat. 

Az ok a hormonokban keresendő, mivel a nők és férfiak hormonváltozása másképpen történik. Ébredés előtt a férfiak tesztoszteronszintje 25-50 százalékkal több, mint a nap más szakaszaiban, mivel a szerelmi hormonok kibocsátásáért felelős agyalapi mirigy lefekvéskor működésbe lép és egyre több hormont termel. A férfiak esetében a kismennyiségű hormon is vágykeltő hatású, a reggeli nagyobb dózis eredménye még erősebb, ami magas libidót és reggeli merevedést okoz. 

A folyamat nem áll le, ám ébredés után a tesztoszteronszint – a stresszhormon mennyiségének növekedése miatt is – csökkenni kezd. A tesztoszteron termelése körülbelül 90 perces időközönként változik: emelkedik, majd újra lecsökken, ám este 6 óra körül a tesztoszteronszint egyre inkább csökkenni kezd, 9-10 óra körül áll be a legalacsonyabb szintre, majd alváskor az egész folyamat kezdődik elölről. A vágyat – tehát a szexhormon termelődését – azonban számos dolog serkentheti: az esti edzés, egy vonzó nővel találkozás, vagy éppen párjuk kezdeményezése. 

A nők esetében másképpen alakul a hormontermelődés, bár szervezetük is termel éjszaka tesztoszteront, az ösztrogén és a progeszteron hormon ezt egyensúlyban tartja. Amíg a férfiak libidója ébredéskor a legmagasabb, addig a nőké ekkor a legalacsonyabb. Mindkét nem hormontermelését befolyásolja a stressz-szint, de nőkre a havi ciklusuk is hatással van. Libidójuk leginkább 6 óra körül kezd emelkedni, a csúcspontja 9-10 óra körül van, éppen akkor, amikor a férfiak tesztoszteronszintje a mélyponthoz közeledik. 

A hormonok tehát nagyban befolyásolják azt, hogy mikor van kedvünk szeretkezni. Kutatók szerint azonban az edzés, egy kellemes zene, összebújás, kedveskedés segíthet feléleszteni a vágyat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?