Így mondjon nemet a gyereknek, anélkül hogy kimondaná a szót

A „nem” valószínűleg a gyereknevelés során leggyakrabban elhangzó szavak egyike, hiszen többek között ezzel tudjuk megvédeni őket az esetleges balesetektől („Nem szabad futkározni a jeges járdán”), lecsillapítani irreális kívánságaikat („Nem kaphatsz tíz gömb fagyit”) vagy éppen megtanítani őket valamire („Nem, a kezünkkel nem érjük el a csillagokat"). A Femina azonban arról számolt be, miért kerüljük ennek a tagadószónak a használatát és mit mondjunk helyette. 

Érdemes megjegyezni, hogy sem a kisebb, sem a nagyobb gyerekek nem szeretik a „nem” szót. Sok kisgyerek az elsők között tanulja meg ezt a szócskát és hamar rájön, hogy ezzel akadályozzák őt, tiltanak neki valamit, ellenállnak, tehát mindenképpen ereje van a szónak. Érthető, hogy ez nem tetszik nekik.  

Hogy kikerüljük a „nem” túl gyakori használatát, nem kell feltétlenül fekete-fehér, igen-nem-et játszani (bár gyakorlásnak ez is jó), léteznek más altenatívák is.

Magyarázat

Ahelyett, hogy határozottan tiltanánk a gyereket, inkább magyarázzuk meg neki, miért nem szeretnénk, ha megtenne valamit. Például: „Nem szabad futkározni a jeges járdán” helyett mondjuk azt, hogy „A csúszós úton könnyen leeshetsz és megütheted magad"; Nem kaphatsz tíz gömb fagyit” helyett pedig inkább „A túl sok fagyitól megfájdulhat a torkod” mondattal magyarázzuk meg a negatív következményt.

Más opció

A nemleges válasz helyett kínáljunk fel a gyerekeknek egy más, jobb opciót. Például: „Nem, a kezünkkel nem érjük el a csillagokat" helyett említsük meg, hogy este a világűrről fogunk nekik olvasni, így megkapják majd a magyarázatot, a tíz gombóc fagyi helyett pedig megegyezhetünk, hogy kevesebb fagyit kapnak ugyan, de egy süteményt is kérhetnek, esetleg ha a gyerekek az éppen olvasott, kölcsönkért könyvet firkálnák, mondjuk azt, hogy "Nézd, itt ez a füzet, amiben sokkal több hely van, rajzolj inkább ebbe". 

Témaváltás

Ahogy bizonyos kényelmetlen szituációkban, úgy a gyerekek esetében is sokszor jól jön a gyors témaváltás. Jó esetben, ha kerültük a „nem" szócskát, a gyerek nem érzi magát leigázva, így nem kezd el hisztizni. Hogy biztosan elkerüljük ezt, váltsunk gyorsan témát, tereljük el a figyelmét egy izgalmasabb dologra. 

Érdemes tudni azonban, hogy a gyereknevelésből nem maradhat ki a „nem" szó, hiszen fontos, hogy a gyerek értse. A fenti alternatívák csupán a dac, hiszti elkerülésére szolgálnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?