Ezektől az anyagoktól nem fog csúszni a járda

Újabb havazás jön, így megint csúszkálhatunk a járdákon. Míg sokak számára a tél csupa örömet jelent, addig másoknak rendszeres hólapátolást, a járdák csúszásmentesítését. A balesetek elkerülése és biztonságunk érdekében fontos odafigyelni a járdák tisztítására, így összegyűjtöttük, melyek a legjobb csúszásmentesítő anyagok.

A hó- és jégeltakarításnál az idő nem a barátunk: minél több idő telik el ugyanis a havazás és a járda tisztítása között, annál nehezebb dolgunk lesz. Így amint lehet ragadjunk hólapátot és kezdjük az edzésnek is felérő munkát. Ehhez mindenképpen szükségünk lesz egy masszív hólapátra, egy seprűre és csúszásmentesítő anyagra. 

De milyen anyagot használjunk? Sokaknak a só jut eszébe, ez azonban erősen környezetszennyező, így csak olyan területeken használjuk, ahol nem károsítja a növényzetet. A só helyett beszerezhetünk speciális anyagokat (zöldsó, zeolit), amelyekkel csúszásmentesíteni tudjuk a járdát, de otthon is találhatunk különböző hatékonyságú, de mindenképpen környezetkímélőbb anyagokat. Ilyen például a hamu, salak vagy fűrészpor, amelyek segítenek tompítani a frissen hullott hó veszélyét. Ezeken kivül használhatunk még kőzúzalékot, téglatörmeléket, homokot, faforgácsot, de akár zeolitot tartalmazó macskaalmot. 

Ha speciális, csúszásmentesítő anyagok vásárolunk, használat előtt mindenképpen olvassuk el a használati utasítást, valamint igyekezzünk minél környezetkímélőbb szóróanyagot alkalmazni. 

 

Kimaradt?