Az aktív időskorról beszélgettek a Máltai Szeretszolgálatnál

Az aktív időskorról szóló mentálhigiénés előadást tartottak január 17-én, csütörtökön délután a Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezeténél. Kozma Erika, a kolozsvári FÉBÉ Idősek Otthona igazgatója, az intézmény két lakója, illetve egyik szociális munkása volt az esemény meghívottja. 

Az előadó elmondta, ellentmondásos, hogy a fiatalabbk beszélnek az időseknek az aktív időskorról, így inkább egy beszélgetésnek szánja az eseményt, semmint előadásnak, hogy közösen keressék a választ arra a kérdésre: hogyan lehetünk idősként is mentálisan fittek, frissek?

Elmondása szerint ehhez fontos a hit, nem a „vasárnapi", hanem a  „mindennapi” hit.Tapasztalatai alapján látható a különbség azok között, akik az Istenbe vetett hittel járják végig ezt az utat és azok között, akik ettől elzárkózva. Mint mondta, másképp másszuk meg a hegyet – és a csúcshoz közeledve egyre nehezebb – ha tudjuk, valami jobb vár ránk. 

Emőke, aki szociális munkásként dolgozik az FÉBÉ Idősek Otthonában elmondta, rendszeresen szervez programokat az intézményben élőknek. Ilyenkor társasjátékokkal játszanak, römiznek, sakkoznak, betűjátékokat játszanak, keresztrejtvényt fejtenek, bingóznak, kézimunkáznak, tévét, filmet néznek. Népszerű a tánc is az idősek körében, szívesen hallgatnak zenét, készülnek a különböző ünnepekre, legközelebb például a farsangra. Általában kihasználják a jó időt, így sokat sétálnak, esetleg kirándulnak.  Kozma Erika szerint erre azért is van szükség, mert kutatások igazolják kevesebb fájdalomcsillapító fogy az olyan otthonokban, ahol programokat szerveznek

A közös beszélgetés során kiderült, a nem otthonban élő idősek is igyekeznek magukat frissen tartani: megvannak a napi tevékenységeik, elintéznivalóik amelyeket erejükhöz mérten igyekeznek elvégezni, így egészségesebben élni, ám hiányzik az a közösség, ami egy idősek otthonában élőnek megadatik.

A Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári fiókszervezetének meghívottjai egy keresztrejtvénnyel is készültek, hogy bemutassák, hogyan zajlanak ezek a foglalkozások a FÉBÉ Idősek Otthonában. Kozma Erika, az intézmény vezetője elmondta, az ilyen agytornára a demencia (szellemi teljesítőképesség csökkenése) megelőzése és kezelése miatt is szükség van. A gyorsan megfejtett keresztrejtvény megoldása pedig – kapcsolódva a rendezvényhez – az aktív időskor volt. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?