Ez a tíz leginkább függőséget okozó étel

Ha függőségről beszélünk, leggyakrabban az alkohol-, drog-, telefon-, esetleg koffeinfüggőségről esik szó, annak ellenére az ételfüggőség is gyakori probléma. Mindannyian ismerjük az érzést, hogy bár tudjuk egy élelmiszerről, mennyire egészségtelen, mégis megvásároljuk és elfogyasztjuk. A Care2 egy olyan friss kutatásról számolt be, amelyben a leginkább függőséget okozó ételekre voltak kíváncsiak, így született meg egy top 10-es lista. 

A Michigan Egyetem kutatói, valamint a Columbia Egyetem New York-i Elhízáskutató központja által végzett felmérés megállapította, hogy bizonyos ételek örömhormonokat szabadítanak fel az agyban, így ezek fogyasztásától jól érezzük magunkat, a hatásuk ráadásul azonnali. Ezek a hormonok blokkolják a teltségérzetet, így többet eszünk ezekből az ételekből, mint amennyit egyébként ennénk.

Ahhoz, hogy kiderítsék a kutatók, melyek a leginkább függőséget okozó ételek, 120 egyetemi hallgatót és 400 felnőtt embert vontak be a vizsgálatokba. A felmérésben résztvevők egy kérdőív során 35 különböző étellel kapcsolatban válaszoltak a kérdésekre. A válaszok alapján az alábbi sorrend alakult ki: 

  1. Pizza
  2. Csokoládé
  3. Chips
  4. Kekszek
  5. Fagyi
  6. Hasábburgonya
  7. Sajtburger
  8. Üdítő
  9. Torta
  10. Sajt

Öt tipp a függőség legyőzésére bevásárláskor

  • Ne menjünk éhesen bevásárolni!
  • Bevásárlás előtt írjunk listát és szigorúan ragaszkodjunk hozzá!
  • A szupermarketben kerüljük a függőséget okozó ételek polcait!
  • A függőséget okozó ételeket helyettesítsük egészségesebb alternatívákkal: készítsük mi magunk pizzát teljes kiőrlésű lisztből, a hasábburgonyát készítsük édesburgonyából a sütőben, fogyasszunk étcsokoládét csokoládé helyett.
  • Menjünk kísérővel vásárolni, akit kérjünk meg arra, hogy ne engedje ezeket az ételeket a kosarunkban landolni.  

Kimaradt?