Négy tipp a tökéletes csirkemellhez

A csirkemell az egyik legsokoldalúbb élelmiszer, amely ráadásul egészséges is. Feldobhatjuk vele a salátánkat, készíthetünk belőle spagettit, párolhatjuk, pácolhatjuk, süthetjük és párosíthatjuk a kedvenc alapanyagainkkal. Az omlós és szaftos csirkemellnek azonban megvannak a maga trükkjei, amelyeket nem ismerve rágós, cipőtalp állagú étel kerülhet a tányérunkra. A The Daily Meal összegyűjtött néhány hasznos tanácsot, amellyel ez elkerülhető.   

Sokan azért nem kedvelik a csirkemellett, mert kemény és rágós, ám ez csupán azt jelenti, hogy nem készítették el a húst megfelelően. Ha azonban ismerjük a csirkemellsütés titkait, kezdő szakácsként is megpróbálkozhatunk az elkészítésével.

Az alapanyag

Mint sok más étel, úgy a csirkemell titka is megfelelő alapanyag. Fontos, hogy olyan csirkemellet vásároljunk, szerezzünk be, amelynek még megvan a bőre. A bőr ugyanis csodálatos ízt ad a húsnak, emellett megvédi a kiszáradástól. Ha nem tudunk megbarátkozni a csirke bőrével és nem akarjuk megenni – bár ropogósra sütve nagyon finom –, készítsük úgy el a csirkét, hogy a sütés idejére rajtahagyjuk. Nem fogjuk megbánni!

A fűszerezés

Jól fűszerezzük meg a csirkét! A csirkemellett dörzsöljük be olívaolajjal, majd szórjuk meg sóval és frissen őrölt borssal. Nem kell olyan gazdagon ízesíteni, mint egy steaket, de ne sajnáljuk a fűszereket. Még finomabb lesz a hús, ha főzés előtt sós pácban pihentetjük. 

A sütés

Egy-két teáskanálnyi olívaolajat tegyünk egy nehéz serpenyőbe (rozsdamentes acél vagy öntöttvas), majd melegítsük. Ha az olaj átforrósodott, tegyük bele a csirkemellett bőrös részével lefelé és süssük 10 percig, majd fordítás után újabb 10 percig. Sütés közben ügyeljünk arra, hogy elég forró legyen a serpenyő. 

Türelem, türelem

A szaftos csirke egyik titka a türelem. Miután megsült a hús, pihentessük legalább 5 percig, mielőtt felvágnánk, különben a csirkemell kiszárad, és búcsút mondhatunk a szaftnak.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?