Egyre népszerűbb a felnőttek körében is a társasjátékozás Csíkszeredában

Egyre több, felnőttek, családok számára is élvezhető társasjáték jelenik meg, amellyel több generáció is együtt szórakozhat. Míg korábban a társasjátékok főleg a gyerekes családokban, egy-egy ünnepség, születésnap kapcsán kerültek elő, addig mára már a huszonévesektől kezdve az idősekig mindenki játszhat. Csíkszeredában is divatja van a társasjátékozásnak, ennek kapcsán a Társasjáték klub szervezőjével, Csizmadia Ágival, valamint a Játssz ma! társasjátékestek megálmodóival, a Határátlépők fiataljaival beszélgettünk.

A társasjátékozásnak számos pozitív hatása van, a játékszabály önálló olvasása és értelmezése fejleszti a szövegértést. „Általában a szülők azért teszik félre a társasjátékokat, mert elkezdik olvasni a társasjáték szabályait, és nem értik” – kezdte Csizmadia Ági, aki közel négy éve, az őszi-tavaszi iskolai vakáció közötti időszakban, havonta kétszer szervez gyerekeknek, szülőknek társasjátéknapokat Csíkszeredában, a Hargita Megyei Kulturális Központ egyik termében, amelyet támogatásként, szerény takarítási díj fejében kapnak.

„Önkéntes tevékenységként tartom a foglalkozásokat, a beérkező adományokat a terem takarítási díjára, esetleg használt társasjátékok vásárlására fordítom, attól függően, hogy mennyi gyűlt össze az adománydobozkába. A kedvenc játékom mindig a hangulatomnak megfelelő, nem tudok egyet sem kiemelni. A hosszabb játékidejű, de könnyen tanulható, mégis fordulatos stratégiai játékokat szeretem, amelyek sokszor játszhatók, mégis élmény minden alkalom” – folytatta a pedagógus és többgyerekes édesanya.

Csizmadia Ági szerint a különböző társasjátékokban érdekes helyzetekben próbálhatjuk ki magunkat, licitálhatunk, tesztelhetjük, mennyire tudjuk befolyásolni játékostársunkat, csapatot menedzselhetünk, stratégiákat találhatunk ki. A pedagógus elmondta, a társasjátékozás során a gyerek észrevétlenül tanul és fejlődik a figyelme. A tapasztalat tényleg azt mutatja, hogy ha a gyerek érdeklődik a játék iránt, és olyanokkal játszik, akik már értik a játékot, akkor a megfigyelés alapján is egyszerűen és gyorsan felveszi a játék fonalát.

Bevallása szerint Áginak a társasjátéknapok ötletét a játékostársakra való igény adta, a legidősebb fiának és magának keresett társakat a játékhoz. Ma már kevés szervezést igényel, hiszen a terem az igényelt időpontokban a rendelkezésükre áll, a berendezése nem vesz igénybe túl sok időt, a játékokat pedig pénteken viszi a helyszínre.

"Temérdek játékom van, ezek közül választok ki annyit, amennyi két kis bőröndbe belefér. Az eseményekre rendszeresen 3-4 család jár, de a résztvevők száma alkalmanként változik, közben cserélődnek a játékosok. A teremben 6-8 asztal áll rendelkezésre, eddig egy-két alkalommal volt teltház. A KicsiTársas játékos alkalmai nyitottak, 2 éves kortól is tudok játékot ajánlani a kicsikkel érkező szülőknek, nagyszülőknek” – mondta Ági, aki szorgalmazza azt is, hogy a gyerekek szüleikkel együtt játszanak.

Játssz ma! Társasjátékest fiataloknak

Csíkszeredában viszont nemcsak a kisgyerekeket és szüleiket foglalkoztatja a társasozás, hanem a fiatalokat is. A Határátlépők nevű csapat olyan fiatalokból áll, akik nemrég tértek haza a világ valamely pontjáról. Hozzájuk csatlakozott a Care2Travel Egyesület lelkes csapata, akikkel együtt a Szent Imre Ifjúsági Központban havonta szerveznek játékesteket. Az alkalmak „fővédnöke” a MATRISZ Egyesület (Magyar Társasjátékosok Romániai Szövetsége).

A Határátlépők csapatának fele Kolozsváron tanult, ahol megtapasztalhatták a társasjátékozás élményét. Itt a Katolikus Egyetemi Lelkészség (KEL) keretei között kibontakozó Játék-Koktél alkalmak és a Társasjátékos szilveszterek rendszeres résztvevői közé tartoztak. Több év tapasztalata hozta a csíkszeredai játékest ötletét. „2018-at az ifjúság éveként tartjuk számon Hargita megyében. A játékestek ennek a fényében születtek: teret és alkalmat kínálnak a találkozásra a fiatal generációknak” – nyilatkozta a szervező csapat.

Azt is elmesélték, hogy a társasozásról számos tanulmány, cikk született már, amelyek kimutatták, hogy a társasjátékozás többek között a társas és kooperációs készségeket is fejlesztik, számukra ezért is lettek kihagyhatatlanok ezek az alkalmak. „A játék típusától függ, hogy mit és hogyan fejlesztenek. Van, amelyik a kooperációs készséget, mások az improvizációs, helyzetmegoldó képességet erősítik, megint mások a kombinációs készséget. Nem utolsó szempont, hogy a játék frissen, fiatalon tartja az agyat, fejleszti a kreativitást” – mondta Enikő, aki a szervezőcsapat tagja. Igazi kihívásnak számítanak a stratégiai játékok, amelyek játékos leképződései az élet stratégiai játszmáinak.

Mivel a rendezvények valós igényből születtek, a szervezők nyitottságot és nagy érdeklődést tapasztalnak a résztvevők részéről. Elsősorban a fiatal generációkhoz jutnak el hamarabb, de az idősebb korosztályból is vannak, akik szeretnek játszani, hiszen a játék kortalan.

„Igyekszünk kiépíteni egy hálózatot, a csapatépítésre fektetünk hangsúlyt. Ehhez közös élmények, tapasztalatok kellenek. A feladatokat egymás között kiosztjuk, de lehetőséget kínálunk a résztvevőknek is az előkészületekbe való bekapcsolódásra. Úgy tapasztaljuk, hogy az az igazán miénk, amihez mi is hozzáteszünk egy kicsit. A játékesteken nemcsak a díjnyertes, ismert játékokat lehet kipróbálni, hanem a helyi játékfejlesztők játékait is” – mondták a szervezők. A következő rendezvényt január 25-én tartják. Az előző alkalmakon nagy sikere volt a Tabunak, a Cortexnek, az Agricolának, a Crokinolenak és a Twisternek is.

Ahogy mindenkinek, úgy a Határátlépők csapatának is megvannak a kedvencei, de szakítva a társasjátékkal szembeni sztereotípiákkal, általában nem a hagyományos, elsőre felsorolt játékokat (kártya, römi, „Ember, ne mérgelődj!” típusúakat) részesítik előnyben. Van, aki a kommunikációs és kooperatív játékokat kedveli, más a stratégiai játékokat, ugyanakkor nyitottak az újak kipróbálására is. Nagyon izgalmas folyamat tud lenni az új játék megismerése, tulajdonképpen akár önismereti kaland is egyben, vallják.

A társasjátékozás az agytréningező hatása mellett közösségi élményt is nyújt, segíti a kapcsolatok kialakulását, egyes játékok a türelmet, koncentrációs, együttműködési készséget fejlesztik. Ezen túl azonban fontos, hogy a szórakoztatás, kikapcsolódás eszköze legyen a társasjáték.

Ha társasjátékot ajándékoznánk valakinek, vegyük figyelembe a megajándékozandó személyiségét. Lényeges szempont, hogy egy-két alkalom után ne lehessen ráunni a játékra, legyen benne elegendő kihívás. Kinek vesszük, kivel szeretnénk játszani és mire szeretnénk, ha használná, ezeket gondoljuk át vásárlás előtt. Családi társasjátéknak például kiváló a The Ungame kommunikációs játék, a Lélekpillangó, a Dixit, Hanabi és továbbiak a www.jatszma.ro kínálatából.

„Mielőtt játékot vásárolunk, jó ötlet lehet kipróbálni előtte a gyerekekkel. Erre lehetőséget kínál a Csíkszeredában az Ágiék által működtetett Társasjáték klub, ők főként gyerekeknek és szüleiknek kínálnak szombat délelőtti kikapcsolódást. Marosvásárhelyen a Játszma.ro üzlete vagy Kolozsváron az Oxygame és a Happy Color alkalmas hely a kísérletezésre. Ha konkrét játékkal kapcsolatosan kérdések merülnek fel Játssz ma! estek hivatalos csoportjában is válaszra találhat a kérdező” – emelte ki a szervezőcsapat.

Ha minőségi időt szeretnénk a családunkkal tölteni, olyan játékot válasszunk, amely mélyíti a kapcsolatokat és közös élményekkel fűzi szorosabbra a köztünk lévő szálakat.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?