A január a vegán életmód hónapja

A január sokak számára az újévi fogadalmakról, tervezésről, változásokról szól, amelyeket több-kevesebb sikerrel igyekszünk betartani az év folyamán. Ebben a hónapban megtelnek az edzőtermek, a nagyobb üzletek polcain előtérbe kerülnek a sporteszközök és -ruhák, sorra jelennek meg a tuti diéták és kihívások. Minden év januárjában indul útjára a veganuár kihívás, amely mára már világméretű mozgalommá vált és egyre többen követik a növényi alapú életmódot. Cikkünkből kiderül, hogy mit is jelent a veganuár kihívás és mit gondol erről egy dietetikus. 

A veganizmus nem csupán egy étrend, hanem egy életmód, melynek követői kerülik az állati eredetű összetevőket tartalmazó ételeket (húst, tejterméket, tojást, mézet, állati zsiradékot), kozmetikumokat, ruhadarabokat, lakberendezési tárgyakat (bőr, szőrme, selyem) és az állatok használatával járó tevékenységeket (állatkert, cirkusz, delfinárium). A veganuár mozgalom célja felhívni erre a figyelmet, népszerűsíteni, segítséget nyújtani különböző tippekkel (vegán receptek, éttermek, könyvek ajánlása).

Aki részt vesz a kihívásban, az igyekszik a veganizmus alapelvei szerint élni januárban, akár egy két napig, hétig, egész hónapban vagy akár teljesen áttérhet erre az életmódra. Arról, hogy jót teszünk-e a szervezetünknek azzal, hogy részt veszünk a mozgalomban, Szilágyi Karola dietetikust kérdeztük. „Ez a kihívás arra bíztat minket, hogy védjük az állatokat, a környezetünket és ezzel együtt az egészségünket. Ez egy jó dolog, viszont ha nem készítjük fel rá a szervezetünket és hosszabb ideig, hónapokig részt veszünk a kihívásban, problémákat okozhat" – állítja a szakértő, aki szerint ha csak néhány napig, egy-két hétig térünk át a vegán életmódra nem kell olyan elővigyázatosnak lennünk, nem jelent kockázatot egészségünkre nézve.

„Fontos tudni, hogy a vegán étrend egy lugosító étrend, amely csökkenti a csontritkulás, érelmeszesedés, mellrák, epekő, vesekő, az elhízás és nem utolsósorban a 2-es tipusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét" – teszi hozzá a dietetikus. „Ha úgy döntünk, a vegán életmód szerint szeretnénk élni, menjünk el előtte vérvételre, vizsgáltassuk ki magunkat, konzultáljunk az orvosunkkal, illetve egy dietetikussal. Mielőtt belevágunk egy étrendbe, tájékozódjunk megfelelően, hiszen minden étrendnek megvannak a maga pozitív, illetve negatív egészségügyi hatásai, amelyekkel jobb tisztában lenni” – tanácsolja Szilágyi Karola dietetikus. 

 

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?