Milyen legyen az ünnepi smink? Szakértőt kérdeztünk

A december az ünnepek időszaka: Mikulás- és karácsonyi előadások az iskolában, óvodában, céges rendezvények, karácsonyi vacsora és családlátogatások, szilveszteri mulatság. Ilyenkor nemcsak az otthonunkat szeretjük kicsinosítani, hanem jobban odafigyelünk a saját megjelenésünkre is: az öltözködésünkre, az ápoltságunkra, a sminkünkre. De hogyan sminkeljünk ezekre az alkalmakra? Milyen legyen az ünnepi smink? Hogyan sminkeljen az, aki korábban ritkán nyúlt a rúzsokhoz, pirosítókhoz, highlighterekhez? Hogyan alakítsunk át egy hétköznapi sminket alkalmi sminkké? Minderre válaszolt Györgyicze Anna, Csíkszeredában élő make-up artist, aki nemcsak tippeket adott, hanem egy videót is készített egy alkalmi sminkről.

Az ünnepi sminktrendet a csillámok, glitterek jellemzik, ezek idézik az ünnep ragyogását. Ahogyan sok mindenben, a sminkelésben is eltérhet az ízlésünk, míg egyesek az erős, hangsúlyos sminkekre esküsznek, mások a szolidabb, visszafogottabb színeket kedvelik. Utóbbi csoportba tartozóknak sem kell megijedniük,   ugyanis idén is fontos szerepet kap a természetes smink.

„Viszont rossz hírem van a teljesen matt arcbőrt kedvelőknek, akik szeretnek sok púdert használni. Mi make-up artistok nem spórolunk a highligter használatával, 2018-ban a legtrendibb a kifejezetten fényes, ragyogó külső. Nemcsak az arccsontra, hanem a homlokra, a szemöldök alatti területre, tehátszemöldökcsontra is  kerül” – kezdte Györgyicze Anna. Ha pedig még határozottabb sminket szeretnénk, akkor használhatunk bronzosítót vagy pirosítót. „Személy szerint nagyon szeretem ezeket a termékeket. Szinte mindig használok, nemcsak magamon, hanem a hozzám betérő vendégeken is”– folytatta a sminkmester, aki számos elismerést kapott négyéves pályafutása alatt.

Az idei trendek

Györgyicze Anna elárulta, milyen sminktrendek hódítanak idén. Ezek közül megtalálhatjuk a hozzánk leginkább illőt, legyünk akár bevállalósak, visszafogottabbak vagy nőiesek.

„A karácsonyi és szilveszteri sminkekkel kapcsolatban nem beszélhetünk nagy különbségekről, de akár egy céges buli vagy egy romantikus vacsora is alkalmat adhat arra, hogy sminkeljünk. Ilyenkor megengedett egy kis finom csillogás úgy, hogy ne változtassuk felismerhetetlenné az arcunkat.” – bíztat Anna.

Csillogás

Ha sminkről van szó nagyon fontos, hogy maradjunk a jó ízlés határain belül.Sokan éppen ott rontják el, hogy túl sok mindent akarnak felkenni az arcukra és ezzel ellenkező hatást érnek el. „A legegyszerűbb, ha egy dolgot hangsúlyozunk az arcon. Egy vörös rúzs vagy egy csillámló, füstös szem biztosan nem marad elismerés nélkül” – ecsetelte Anna a hangsúlyozás előnyeit.

Klasszikus smink  

Az ünnepi megjelenés eléréséhez segítségünkre lehet egy vörös rúzs, amivel egy natúr, természetes sminket is fel lehet dobni. Ebben az esetben óvakodjunk az erős szemhéjpúdertől, a visszafogott szemhéjpúder és a vörös rúzs kombinációja elegáns és nőies. Ilyenkor az ajkak kerülnek előtérbe, hiszen  egy szépen kifestett száj mindig magára vonja a tekinteteket, kiemeli a mosolyt.

Könnyed és elegáns

Ha ki akarunk lépni a klasszikus stílusból, játszhatunk kicsit a színekkel. Kipróbálhatjuk a zöld, a barna vagy kék színt, amelyek csodásan kiemelik a szemet, ráadásul igazi ünnepi hangulatba borítják majd viselőjét. „A szabály az, hogyha zöld a szemünk, akkor ne zöld szemhéjpúdert használjunk, hasonlóan a kék szemnél is. A barna szeműek szerencsések, mert nekik mindenféle szín jól áll” – folytatta a make-up artist.

Szilveszteri csillogás 

A szilveszter az évnek az a napja,   amikor a sminkelés terén mondhatni mindent szabad: csillámok, vibráló színek (piros, zöld, kék), csak a fantázia szab határt. „Ha biztosra akarunk menni, akkor a klasszikus fekete-arany vagy mélyzöld-arany kombinációt használjuk, de ha merészek vagyunk, akkor jöhet egy metál fényű rúzs is, ami most nagyon trendi, az idei kulcsszó pedig az önbizalom” – tanácsolja a sminkmester.

Az ünnepek után

Az ünnepeknek – és ezzel együtt a csillogásnak, ragyogásnak is – hamar vége van, áma szürke hétköznapokban sem szabad elengednünk magunkat  „Engem nagyon lehangol a borús, hideg idő, és bár alapvetően szeretem a telet, ez a szürkeség kivesz belőlem minden maradék energiát. Ilyenkor hamar feldobok egy laza, hétköznapi sminket, így kicsit mégis különlegesebbnek érzem magam. Azt tanácsolom, hogy bátran próbálják ezt ki.” – mondta Anna, hangsúlyozva, hogy a smink lényege nem a takargatás, hanem az önbizalom erősítése.

Anna azt is elmondta, milyen alaptermékeket érdemes beszereznünk, hogy jó sminket készíthessünk: korrektor, BB-krém vagy egy jó fedésű alapozó, szemöldökceruza, szemhéjfesték, szempillaspirál, szájfény, bronzosító vagy pirosító. „Van néhány alapvető lépés, amit sokan alábecsülnek és elfelejtenek, pedig fontosak:  az arctisztítás, a tonizálás és ahidratálás. Ezek után jöhet az alapozó, amit egy ecset segítségével felviszünk, utána egy kis korrektort teszünk a szem alá, összedolgozzuk, majd jöhet a szemöldök csinosítása. A szemhéjat egy semleges barna színnel  ajánlott hétköznapokon sminkelni, ezvisszafogott és egyszerű. Ezután jöhet a szempillaspirál,végül kis bronzosító, szájfény és készen is vagyunk” – összegezte Anna.

Ez a smink a mindennapokra megfelelő, nem eltúlzott, de egy váratlan esemény esetén egyszerűen és gyorsan átalakítható alkalmi sminkre is. A szemhéjra, a szem sarkábajöhet egy intenzívebb barna,  utána ismét egy semleges barna szín, majd egy csillogósabb, világosabb színű púder a szemzugba. Ha van időnk, húzzunk egy tusvonalat, a highlighter pedig létfontosságú, így kicsit intenzívebben hat a rúzzsal együtt.

„Mindezzel sok időt spórolhatunk magunknak. Azok, akik nem szokták sminkelni magukat, de mégis szükség van rá, esetleg „elmaradhatatlan” a smink, akkor mindenképp ajánlani tudom a CC- vagy BB-krémet, szemkorrektort és a szempillaspirált. Ezek a krémek segítenek eltüntetni a fáradtság nyomait, friss és üde lesz tőle a bőrünk, így magabiztosabbak lehetünk” – javasolja a make-up artist.

Anna munkájában az eleganciára és a kifinomultságra esküszik, hiszen ez nem csupán a szépségipar része,mára igazi művészeti ággá nőtte ki magát, Székelyföldön is egyre népszerűbb . „Kedvenceim közé tartozik a menyasszonyi smink. Megtisztelő számomra, ha egy menyasszony megkér arra, hogy élete legfontosabb napján én legyek az, aki kiemeli stílusát és egyéniségét. Visszajelzést a vendégeimtől kapok, jó érzés látni az arcukon az örömöt, az elégedettséget” – árulta el Györgyicze Anna.

Mivel minden ember más és más, egyértelmű, hogy a szépségápolás terén is más módszerek, ötletek válnak be. „Mindenkinek van egy egyedi stílusa, a makep-up artist dolga pedig az, hogy megtalálja és aszerint dolgozzon“ – folytatta a sminkmester, aki a jövőben szeretne egy YouTube-csatornát létrehozni. Célja segíteni azokat, akik meg akarnak tanulni sminkelni. Anna cikkünk kapcsán el is készített egy videót, melyben bemutatja, hogyan készül egy alkalmi smink.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?