Kutatók megfejtették a tökéletes pizza titkát

Kutatók megfejtették a tökéletes pizza titkát


-A A+

Sokunk kedvence az olasz eredetű pizza, de hogy milyen is a tökéletes verzió, arról megoszlanak a vélemények. A titokra valószínűleg csak Olaszországban derülhetne fény, ám a kutatók úgy vélték, a tudomány is megadhatja arra a választ, milyen a tökéletes pizza. 

Milyen minőségű alapanyagokból dolgozunk? Milyen receptet követünk? Milyen a liszt? Milyen a szósz? Mi kerül a pizzára? Milyen vékonyra nyújtjuk a tésztát? Milyen sütőben sütjük? Hány Celsius-fokon és mennyi ideig? Bár egyszerű ételnek tűnik a pizza, nagyon sok minden befolyásolhatja, milyen lesz az elkészült étel. 

A tanulmányukban a kutatók sajnos nem a pontos receptet határozták meg. Andrey Varlamov és szerzőtársai szerint a pizza titka a tökéletes hőegyensúly megtalálásában van. A kutatók megállapították, hogy a téglából rakott kemencék az ideálisak pizzasütéshez, ellentétben a fém sütőkkel. A tégla lassabban melegszik fel, így a tészta csak a sugárzó hő hatásának van kitéve. A fém sütőkben ezzel szemben a pizza alja odakozmál, mielőtt megfelelően átsülne. 

Nem kell azonban elkeserednünk, ha pizzát ennénk, de csak egy hagyományos sütőnk van. A szakértők szerint a hasonló hatás elérése érdekében, süssük néhány percig a sütőben a tésztát, majd maximális hőmérsékleten grillezzük tovább, amíg elkészül. 

 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X