Mennyi az ideális hőmérséklet télen a lakásban?

A hideg és a fűtésszezon kezdete sok háztartásban, munkahelyen egyet jelent a hőmérséklet szabályozása körüli vitáknak. Van aki fázik, másnak melege van, egyesek éjszakára lecsavarnák a fűtést, mások inkább jó melegben szeretnek aludni. Mennyi az ideális átlaghőmérséklet télen a lakásban? Az Otthonok és megoldások kiderítette a választ. 

Egy hosszú fárasztó nap után hazaérve, vagy éppen a fürdőkádból kiszállva, érthető módon fázunk kicsit, így feljebb csavarjuk a fűtést, noha nagy melegre ilyenkor sincs szükségünk. Az ideális hőmérséklet a lakásban a téli hónapok idején 22-23 Celsius-fok, sőt akár egy-két fokkal kevesebb is elég, ha főzünk, takarítunk, edzünk vagy a gyerekekkel játszunk, például bújócskázunk.  

Takarékoskodás és egészségügyi okok miatt sem ajánlatos 18 Celsius-fok alá engedni a hőmérsékletet. Egyrészt nehezebb visszamelegíteni a lakást, másrészt 18 Celsius-fok alatt megnő a légúti megbetegedések kialakulásának kockázata. Ha hosszabb ideig távol vagyunk otthonról (téli vakáció) 16 Celsius-fokra ajánlott állítani a hőszabályozót. 

Fontos, hogy ne legyen túl hideg a lakásban, de ugyanannyira oda kell figyelnünk arra is, hogy nagyon meleg se legyen otthonunkban. A túlfűtött lakásból kilépve a hideg levegőre, szervezetünket hőingadozásnak tesszük ki, ami árthat és megbetegedésekhez vezethet. 

Kimaradt?