Öt egyszerű gyógymód a fejfájás enyhítésére

 A WHO egy korábbi felmérése szerint a világ munkaképes korú lakossága felének fájt a feje előző évben, 30 százalékuk pedig migrénről számolt be. A sokakat érintő fejfájás, kellemetlen probléma tud lenni, a legszebb pillanatokra, vagy a teljes napunkra rányomhatja a bélyegét. A Prevention összegyűjtött öt módszert, amelyekkel enyhíthető a fájdalom.

A legegyszerűbb a fájdalomcsillapítót bevenni, ám léteznek alternatív módszerek, amelyek szintén hatásosak lehetnek. 

Borsmentaolaj

Az aromaterápia és az illóolajok egy-egy betegség tüneteit is képesek egyhíteni. Egy korábbi kutatás igazolta, hogy a borsmentaolaj hatékonyan enyhíti a fejfájást. Pár csepp borsmentaolajat keverjünk össze valamilyen hordozóanyaggal (például kókuszolajjal) és masszírozzuk vele a homlokunkat.

Mozgás

Valószínüleg az utolsó dolog, amihez kedvünk van fejfájás esetén, az a mozgás. Szerencsére nem a félmaratont kell lefutni, hogy enyhüljön a fejfájás, elég kardioedzéseket végezni: sétálni, jógázni. Kimutatták ugyanis, hogy a mérsékelt intenzítású sport hosszú távon csökkenti a migrénes fejfájást. 

Koffein

Jó hír, hogy a koffeint tartalmazó kávé, tea esetleg csokoládé enyhítheti a fejfájást, amit gyakran az erek tágulása okoz. A koffein érszűkítő hatása révén enyhül a fájdalom. Vigyázzunk azonban a bevitt koffein mennyiségével.

Pihenés

Az egészséges életmód egyik kulcsfontosságú eleme az elegendő mennyiségű pihentető alvás és segít a fejfájás elleni küzdelemben. Akár 20 percnyi pihenés is megszüntetheti a fejfájást. 

Meleg és hideg

A meleg borogatás az izmok lazításában, a hideg borogatás pedig a zsibbadás megszüntetésében segít. Tíz-tíz percig próbáljuk ki mindkettőt, hogy enyhüljenek a fejfájás tünetei. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?