Így segít a szelfizés a fogyásban

Hallhattuk már a viccet, hogy az edzés nem számít, ha nem készítettünk egy szelfit és nem posztoltuk a közösségi oldalainkra. Pedig a fogyás szelfizéssel nem vicc, a Fitpedia egy kutatásra alapozva megadja a logikus magyarázatot.

Ha sok emberrel osztjuk meg céljainkat, például le akarunk fogyni, egészségesebbek akarunk lenni, annak két oka lehet, mindkettő más-más megközelítés, ám ugyanannyira helyesek.

Az első szerint azért mondjuk el a céljainkat másoknak, mert ezáltal még inkább elköteleződünk mellette. Emiatt megyünk el személyi edzőkhöz, követünk életmódoldalakat, lépünk be a célunkhoz köthető Facebook-csoportokba. A második megközelítés szerint ha sokakkal megosztjuk a céljainkat, azzal mintegy előrevetítjük azokat, így olyan, mintha már elértük volna, amit akarunk. 

Személyiségtípustól függően mindkét módszer működhet. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok, akik naponta osztják meg eredményeiket (például online támogató csoportokban) nagyobb valószínűséggel érik el céljukat. A Journal of Interactive Marketing szaklapban megjelent tanulmány a virtuális közösségek és zsírégetés/súlycsökkenés közötti kapcsolatot vizsgálta.

A négy évig tartó, több száz szelfit vizsgáló kutatás során a tudósok rájöttek arra, hogy nagyobb eséllyel éri el a célját az, aki nyilvánosan elkötelezte magát. A résztvevők nem csak az mutatták be, mit értek el (szelfik, előtte-utána fotók formájában), hanem a kudarcaikról, aggályaikról is beszámoltak. Mindezzel a motiváció és az elköteleződés nőtt. 

Mit jelent ez számunkra?

Számunkra mindez azt jelenti, hogy a virtuális támogató csoportok működnek. Ha le akarunk fogyni, ha izmosodni szeretnénk, ha életmódot váltanánk vagy a teljesítményünket növelnénk érdemes az interneten hasonló gondolkodású, célú emberek csoportját keresni. Dokumentáljuk az eredményeinket, osszuk meg a kudarcainkat, gyűjtsünk motivációt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?