Így tárolja helyesen a diót

A dió az olajos magvak egyik legismertebb fajtája, amely számos sütemény alapanyaga. Az ősszel begyűjtött gyümölcs ízét egész évben élvezhetjük, ha megfelelően tároljuk. Ehhez adunk néhány tippet. 

A természet húsaként és vajaként is emlegetett dió rendkívül egészséges. Kitűnő antioxidáns, magas a B1-, B6-, B7-, B9- és E-vitamin tartalma, emellett réz, foszfor, mangán, magnézium, vas és cink forrása. A rendszeres diófogyasztás, javítják a vér zsírsavösszetételét és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

Nem mindegy azonban, hogyan tároljuk a diót, mivel hajlamos az avasodásra és penészedésre. Érdemes már a begyűjtésre odafigyelni, és a nem teljesen ép csontú, sérült vagy penészfoltos diószemeket különválogatni az egészségesektől. A sérült szemeket törjük fel, tisztítsuk meg, pirítsuk meg kicsit, majd tegyük a fagyasztóba.

Az avasságra a kellemetlen, savanykás-csípős íz jellemző, az ellensége" pedig a hideg, a szárazság és a sötétség. Ennek elkerülése érdekében miután alaposan kiszáradtak a diószemek, tegyük hálós zsákba és tárolásukra hűvös, szellős helyet kell válasszunk. Lehetőség szerint a dióval teli zsákot lógassuk fel valahova, így a kártevő rovarok, egerek jobban elkerülik.  

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?