Szerelem első szaglásra – illóolajokról szóló előadáson jártunk

Mindent megtudhatott az illóolajokról az, aki péntek délután ellátogatott a kolozsvári Lotus Pro Life központban tartott előadásra, amelynek meghívottja Kacsó Etelka illóolaj-szakértő, -tanácsadó volt.

Kacsó Etelka bemutatkozásában elárulta, messziről érkezett az illóolajokhoz, ugyanis eredeti végzettsége szerint mérnök, akit valójában a gyerekei vezettek el az aromaterápia világához. Szembesült ugyanis azzal, hogy gyerekeinek – amikor az épp aktuális gyerekbetegségekkel küszködtek – nem igazán tudja beadni a hagyományos gyógyszereket. Az áttörést egy előadás hozta meg számára, amikor is felvillanyozta, hogy íme, végre egy olyan gyógyhatású készítmény, amit nem bevenni kell, csak szagolgatni és kenegetni. Mint mondta, az első használat után azonnal beleszeretett, és több mint négy és fél év óta semmilyen betegségre nem használ gyógyszert.

A bemutatkozást követően a hallgatóság sorra szagolgatta az illóolajos üvegecskéket. Többen elmondták a véleményüket az egyes illatokról, aki nem, annak az arcáról a többiek leolvasták. Van olyan, akit például a levendulaillat kifejezetten taszít, más viszont a tömjénre esküszik. Közben az előadó az egyes illóolajokról beszélt: milyen hatásai vannak, kiknek ajánlott, továbbá hasznos alkalmazási praktikákat is megosztott.

Levendula, citrom

Megtudtuk például, hogy a levendula illóolaj teafával vegyítve tökéletes gyulladáscsökkentő elixír. A teafa ugyanis a legerősebb antivirális, baktérium- és gombaölő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő. Aknés bőrt például kiválóan tisztít. Bázisolajba keverve bőrre is kenhető.

De persze nem csak ezt a kettőt lehet elegyíteni egymással, hiszen a vegyítés az egyes illóolajok hatását megsokszorozza. Kísérletezgessünk és használjuk bátran, jegyezte meg a szakember, hiszen az egyes illóolajok az egyéntől függően eltérő hatásúak lehetnek. A lényeg, hogy kitapasztaljuk, nekünk személyesen, mi a jó. Persze van néhány örök kedvenc, amikkel nem lehet nagyot tévedni, és minden háztartásban ott volna a helyük. Ilyen például a citrom, ami univerzális fertőtlenítő, frissítő, energizáló és talán a legsokoldalúbban felhasználható.

Jó minőségű illóolajat keressünk

Az előadáson kiderült az is, az illóolaj-vásárlás bizalmi viszonyt feltételez. Fontos, hogy megfelelő helyről, csakis tiszta forrásból szerezzük be – legalábbis, ha terápiás célból használnánk azokat. Ugyanis nem minden illóolaj terápiás minőségű. Függ attól, hol termesztették a növényt, mikor gyűjtötték be, illetve a kivonási eljárás módja határozza meg azt, hogy milyen minőségű lesz az illóolaj – figyelmeztetett a szakember.

A terápiás minőség azt jelenti, hogy a legmagasabb minőségű, a legtöbb kémiai összetevő van benne. Egy terápiás minőségű illóolajban benne van ugyanis a növénynek minden nyersanyaga: a nap, a föld, az eső, levegő. Ettől lesznek élő anyagok, ettől lesz rezgésük, ami az őket használó ember rezgésszámát is megemeli.

Kacsó Etelka hozzátette, mécses, párologtató használatánál arra kell vigyáznunk, hogy ne hevítsük túl az olajat, mert ezáltal a hatóanyagok szétbomlanak, és egyre kevésbé lesznek hatásosak. 40, legfeljebb 60 Celsius-fok alatt használjuk az illóolajakat. Nem kell túlmisztifikálnunk ezeket az anyagokat, nem csodaszerek, de koncentrált hatásuknak köszönhetően rengeteget segíthetnek, mondta.

Nem úgy kell használnunk, mint a gyógyszereket – legalábbis ahogy mi megszoktuk, hogy valaki, rendszerint az orvos előírja, mi pedig mereven betartjuk az előírt szabályokat. Az illóolajok holisztikusan segítenek nekünk, a testet és lelket egyszerre, és ha valahol megbomlik az egyensúly bennünk, a szervezet öngyógyító folyamatait indítják be. Higgyünk bennünk, és legyen személyes kapcsolatunk az illóolajokkal – összegzett.

Kapcsolódók

Kimaradt?