Ma van a pacal világnapja

Ha a hasábburggonyának, a sörnek és nutellának van világnapja, ne lepődjünk meg, ha a pacalnak is van. Október 24-én ugyanis a pacal világnapját ünnepeljük. Ha nem tudta, mit főzzön ma, reméljük ötletet adtunk.  

Mi is a pacal? A Wikipédia szerint a pacal a szarvasmarha kérődzéshez használt előgyomrából készülő ételalapanyag. A csíkokra vágott nyers tisztított pacal az alapanyaga a Magyarországon népszerű pacalpörköltnek. 

Háromféle ember létezik, ami a pacalt illeti. Az egyik csoportba tartozók legszívesebben mindennap pacalt ennének, a második csoportot azok erősítik, akiket ki lehet kergetni a világból ezzel az étellel, a többiek pedig még nem kóstolták a fogást, így nincs róla véleményük. A világnap azonban jó alkalmat ad arra, hogy megkóstoljuk akár otthon, akár étteremben. Nem is lehetne máshogy ünnepelni a világnapot.

Samuel Pepys XVII. században élt angol politikus október 24-én jegyezte fel a naplójába, hogy pacalt evett, innen ered a világnap dátuma. A pacalró érdemes tudni, hogy gazdag cinkben, B12-vitaminban és alacsony a zsírtartalma.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?