Kutatás bizonyítja: boldogabbak a kisállatok gazdái

Javítják az életminőséget a házikedvencek – ezt bizonyítja dr. Corinne Sweet pszichológus tanulmánya. A kutatásban ezer 55 év feletti kutya- és cicatulajdonos egészségi állapotát, életkörülményeit vetették össze olyan emberekével, akiknek nincs házikedvencük. Az eredmények alapján érdemes gazdinak lenni – számol be a tanulmányról a StudyFinds.

A vizsgálatok során kiderült: pozitívan hat az életminőségre a cicák vagy kutyák tartása, a gazdik ugyanis sikeresebbnek, elégedettebbnek és egészségesebbnek érzik magukat. A kutatás vezetője szerint érthető az állattartás egészségre gyakorolt hatása, hiszen a házi kedvencek olykor kötelezettségekkel is járnak: kisebb nagyobb házimunkát jelentenek és rendszeres mozgást. Kiderült: a kutyával vagy macskával nem rendelkezők heti háromszor, míg az állattartók heti ötször mozognak, ami pozitívan hat az egészségre. 

A felmérés szerint a gazdik között több volt a családos, a diplomás és a munkájával elégedett ember. Ami viszont meglepő, hogy a kisállattartók évente több mint ötezer dollárnál is többet keresnek, mint a kutyával vagy macskával nem rendelkezők. A házi kedvencek társaságát élvezők rendezettebb életet élnek, többet jótékonykodnak, nem magányosak. A megkérdezettek 16 százaléka kedvence miatt gyakrabban beszélget idegenekkel, 31 százaléka pedig kutyája vagy macskája miatt érzi tartalmasabbnak az életét. 

A kisállatok nélküli életnek is megvannak a maga szépségei: akiknek nincs házikedvencük jobban bánnak a pénzzel, kevesebb kölcsönük van és hamarabb is mennek nyugdíjba. 

A OnePoll által végzett felmérésből tehát kiderült: a kedvtelésből tartott cicák vagy kutyák pozítivan hatnak mind a mentális, mind a fizikai egészségünkre. 

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?